Meny

Nasjonalforsamlingen oppløst i Ukraina

Nasjonalforsamlingen oppløst i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko oppløste mandag kveld den ukrainske nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg. Eksperter frykter politisk kaos etter avgjørelsen.

Foto:
Statsminister Viktor Janukovitsj (bildet) deltok i helgen på en massedemonstrasjon til støtte for Ukrainas russiskvennlige regjering. President Viktor Jusjtsjenko gjorde mandag kveld alvor av trusselen om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg. Foto: Reuters/Vladimir Sindejev/SCANPIX

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Den provestlige Jusjtsjenko har i lang til vært i konflikt med nasjonalforsamlingen og den russiskvennlige statsministeren Viktor Janukovitsj.

I en direktesendt tale på ukrainsk fjernsyn sa Jusjtsjenko at det var hans rett og plikt å oppløse nasjonalforsamlingen fordi den har foretatt seg «handlinger som truer grunnloven». Han la til at situasjonen i landet var under kontroll.

Jusjtsjenko avlyste også en planlagt reise til Moskva på grunn av den politiske krisen. Nyvalget vil finne sted 27. mai.

Tidligere samme dag samlet om lag 3.000 demonstranter seg i hovedstaden Kiev for å protestere mot Jusjtsjenko. De har etablert en teltleir og lovet tidligere å protestere dag og natt hvis Jusjtsjenko gjorde alvor av trusselen om å oppløse nasjonalforsamlingen. Natten før overnattet 450 mennesker i leiren. Nå kan de fort bli flere.

Krisesamtaler

President Jusjtsjenko forsøkte å løse krisen gjennom samtaler med partiledere i nasjonalforsamlingen, men lyktes ikke. Nå øker frykten for at landet kastes ut i politisk kaos bare vel to år etter at den såkalte oransjerevolusjonen førte Jusjtsjenko til makten.

Krisen kan i verste fall føre til at landet blir splittet i en østlig og vestlig del på permanent basis, mener den regjeringsvennlige avisa Sevodnja.

EUs nåværende representant i Ukraina, Reinhard Schäfer, har advart partene mot å gjøre noe som kan føre til en opptrapping av konflikten. Det kan føre til en ustabil situasjon, mener han.

I fjor tapte presidenten og hans provestlige støttespillere valget på ny nasjonalforsamling, og siden har konflikten mellom de to politiske fløyene tilspisset seg. Presidenten har beskyldt regjeringspartiene for å ha lokket til seg støtte fra flere opposisjonspolitikere. Ettersom de folkevalgte ikke har lov til å skifte parti i løpet av perioden de er valgt for, ville Jusjtsjenko ha nyvalg.

Masseprotest

Også i helgen var Kiev strekt preget av den bitre maktkampen mellom Jusjtsjenko og statsminister Janukovitsj. Om lag 70.000 personer fant veien til sentrum lørdag kveld, hvor de to fløyene hadde hver sine arrangementer med konserter og taler.

Den bitre konflikten mellom landets to mektigste menn illustrerer at Ukraina er et splittet land, med en hovedsakelig russisktalende befolkning i de østlige industriområdene og en ukrainsktalende i jordbruksområdene i vest.

Jusjtsjenko er ifølge eksperter svekket etter at han overtok som president i 2005. Mange ukrainere mener at han ikke har greid å holde løftet om å gi landet en bedre framtid, og han blir også kritisert for å være for fiendtlig innstilt til Russland.

Han fremstår nå som en mindre populær politiker enn sin rival Janukovitsj.(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus