Hjerteklaff dyrket fram fra stamceller

For første gang har forskere greid å dyrke fram en hjerteklaff fra stamceller, melder BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av tre år vil man kunne bruke kunstige hjertekomponenter under transplantasjoner, mener hjertekirurgen Magdi Yacoub ved Imperial College London. Han har ledet spesialistteamet som de siste ti årene har arbeidet med prosjektet.

Vevet som nå er dyrket fram fra stamceller fra benmarg, fungerer på samme måte som naturlige hjerteklaffer. Det vil imidlertid ta tre år før forskerne vil være i stand til å teste klaffen på et dyr, noe som er nødvendig før den kan transplanteres inn i et menneske.

- Vi må finne ut hvor holdbart og sterkt det vevet som vi ønsker å implantere i et menneske, er, sier Adrian Chester fra forskerteamet til nyhetsbyrået AFP.

Over hele verden er det stor mangel på organer som kan brukes til transplantasjon. Mange mennesker har fått operert inn kunstige hjerteklaffer, men disse er langt mindre fleksible enn de naturlige. Om noen år kan knappheten på organer være historie. Innen ti år vil man muligens kunne dyrke fram et helt hjerte, spår Yacoub.

- Det er et ambisiøst prosjekt, men ikke umulig. Hvis du vil at jeg skal gjette, vil jeg si ti år, sier han til avisa Guardian.

Tidligere har forskere lykkes med å fremstille sener, brusk og blærer av stamceller, men denne typen vev er mindre kompliserte enn en hjerteklaff.

Stamceller har evnen til å utvikle seg til ulike typer celler, dermed kan de muligens også brukes til å helbrede en rekke lidelser, som Parkinsons sykdom og Alzheimers sykdom. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Personvernpolicy