Meny

Det blåser opp i påskefjellet

Det blåser opp i påskefjellet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmepåsken kan være avlyst. Meteorologisk institutt melder mandag kraftig vindøkning i store deler av fjellet de nærmeste dagene, med opptil storm mange steder.
Foto: Scanpix
Det kan fort bli slutt på det fine været i fjellet, advarer metrologene.

Røde Kors oppfordrer folk til å kle seg etter forholdene.

- Kle deg godt før det blir kaldt. Hodet er viktig. Når hodet nedkjøles reduseres evnen til å tenke rasjonelt, sier landsrådsleder Ole Gladsø i Norges Røde Kors Hjelpekorps.

Gladsø understreker at det ikke er nok med overtrekkstøy. - Både et varmt og et vindbeskyttende lag er viktig, sier han. Ifølge en fersk undersøkelse Røde Kors har fått gjennomført, tar bare knapt halvparten, 46 prosent., av påsketuristene med seg ekstra klær når de ferdes i fjellet.

- Det kan jo tyde på at en god del ikke tar med seg nødvendig med klær, sier Gladsø.

Mangler kunnskap

Undersøkelsen viser også at mange mangler kunnskap i bruk av kart og kompass. 47 prosent sa de ikke kunne nok, og bare 18 prosent sa de hadde kart og kompass med seg på tur i fjellet.


I undersøkelsen sa én av tre at de hadde tenkt seg på fjellet i påsken.


Mandagens skadestatistikk viser at mannskapene fra Røde Kors Hjelpekorps på vakt i påskefjellet har behandlet 57 personer. Det er en liten nedgang fra i fjor da korpsene mandagen i påskeuken behandlet 67 personer.


Foreløpig er det mest beinbrudd og bruddlignende skader som er behandlet. Dette er ikke unormalt sammenlignet med tidligere påsker.


Fem aksjoner

Mandag ble det satt i gang fem leteaksjoner, men alle endte med at de savnede ble funnet i god behold.


Røde Kors har i år rundt 1.900 frivillige stasjonert i påskefjellet fordelt på 170 steder over hele landet.


I påsken i fjor behandlet Røde Kors Hjelpekorps 732 skader, og 425 medlemmer av hjelpekorpsene deltok i 47 aksjoner. 64 ble meldt savnet, alle ble funnet i live.


Stor utfart

Norsk folkehjelp rapporterer mandag om fantastisk vær og stor utfart i sør. I nord derimot var været heller dårlig.


- For Norsk Folkehjelp Sanitets mannskaper i Sirdal i Vest-Agder, har dagen i dag vært strålende, sier informasjonsansvarlig ved Norsk Folkehjelps Opplysningssentral, Eivind Tungland.


Vaktstasjonen til Norsk Folkehjelp Jæren i Solheimsdalen rapporterer om 15 varmegrader, bris og brukbart skiføre. Der har vært stor utfart med solhungrige skiturister i området.


- Heller ikke i dag kan vi rapportere om alvorlige skader, sier han. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus