Nytt miljønederlag for Bush

Nytt miljønederlag for Bush
Nytt miljønederlag for Bush
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president George W. Bush fikk seg en miljøpolitisk ørefik da amerikansk høyesterett mandag vedtok at amerikanske myndigheter har rett til å regulere utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-Reuters): Høyesterett fastslår at det amerikanske miljøverndirektoratet (EPA) «ikke har gitt noen begrunnet forklaring» på hvorfor det ikke vil regulere utslipp av CO2 og andre klimagasser fra personbiler og lastebiler - gasser som kan påvirke drivhuseffekten.

Beslutningen fra høyesterett ble vedtatt med fem mot fire stemmer. Kjennelsen slår fast at den amerikanske miljøloven klart gir amerikanske myndigheter mulighet til å regulere utslipp av klimagasser. Det er første gang amerikansk høyesterett uttaler seg i en sak som gjelder global oppvarming.

Bush-administrasjonen mener at den ikke har myndighet til å regulere CO2-utslipp, men dette ble avvist av høyesterettsdommer John Paul Stevens, som representerte domstolens flertall.

EPAs avgjørelse er «vilkårlig, uforutsigbar og på andre måter ikke i samsvar med loven», skriver han i begrunnelsen, før han understreker at høyesterett ikke kan avgjøre hva slags politikk EPA bør føre:

«Vi sier bare at EPA må grunngi hvorfor den tar affære eller ikke når det gjelder dette spørsmålet», skriver han. (©NTB)