Selvmordsbombere mot norske styrker

Selvmordsbombere mot norske styrker
Selvmordsbombere mot norske styrker

Talibans militære leder, mulla Dadullah, truer nå med å bruke tusenvis av selvmordsbombere i kampen mot NATO-styrken i Afghanistan. - Vi er forberedt på en våroffensiv, sier norske militære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbomber
På denne udaterte videoen skal mulla Dadullah (i modten), Talibans militære leder, visst nok klemme en selvmordsbomber. Foto: Scanpix/ REUTERS/via RTV

I et intervju med nyhetsbyåret Reuters mandag, sier Talibans militære leder, mulla Dadullah, at de har tusenvis av selvmordsbombere i hele Afghanistan klar for innsats. Vestlige styrker og landets regjering skal være mål for disse.

- Våre styrker er forberedt på at når våren kommer, så vil Talibans aktiviteter øke, sier underdirektør Erling Bø ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) til ABC Nyheter.

I helgen overtok norske styrker ansvaret for Kabuls flyplass. Denne svært viktige strategiske flyplassen drives av Nato og har mer enn 200 daglige flybevegelser. Det er en av de viktigste innfallsportene til det krigsherjede landet.

Bø mener ikke at dette oppdraget gjør styrkene ekstra utsatt for eventuelle selvmordsbombere fra Taliban.

- Det er ingen grunn til det. De norske styrkene er meget godt forberedt, og ikke minst er de internasjonale ISAF-styrkene godt forberedt, sier han.

Fjoråret skal ha vært det blodigste i Afghanistan siden 2001. Mulla Dadullah er svært direkte i sine anslag for 2007:

- Vi har sendt tusenvis av talibanske selvmordsbombere til alle afghanske byer for å angripe utenlandske styrker og deres afghanske nikkedukker, sier han til Reuters.

- Vi vil gjøre vårt moderland til en kirkegård for USAs styrker, og deres familier bør vente på deres døde kropper.

Underdirektør Erling Bø ved FOHK minner om at Taliban også driver med psykologisk krigføring.

- Det de her sier er en del av en lang rekke utsagn. Det er ikke det de sier som bekymrer de militære styrkene, sier han.

Ifølge Reuters skal denne taktikken være inspirert av en lignende fremgangsmåte i Irak.

Personvernpolicy