Underskudd og sparebluss for Fredssenteret

Underskudd og sparebluss for Fredssenteret
Underskudd og sparebluss for Fredssenteret
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Nobels Fredssenter tapte 4,4 millioner i fjor, legger senteret opp til 3,4 millioner i minus og sparebluss i 2007. - Vi er i en ytterst vanskelig situasjon, men er ikke uten optimisme, sier styre

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Året etter den royale åpningen av Nobels Fredssenter sommeren 2005, kom pengekrangelen mellom kulturminister Trond Giske og styreleder Geir Lundestad. «I 2007 drives Nobels Fredssenter på sparebluss», heter det i styrets kommentarer til årets budsjett.

For ett år siden sendte Fredssenteret en søknad om statsstøtte på 31 millioner. I 2005 ble underskuddet 10,6 millioner, og rundt statsbudsjett-tider i fjor høst smalt det. Ledelsen i Nobels Fredssenter ble offentlig overhøvlet av Trond Giske, som ikke lot seg presse til å bevilge det ønskede beløp.

Isteden måtte Nobels Fredssenter nøye seg med 17,3 millioner, fattige 600.000 kroner mer enn i 2006. Det samlede 2007-budsjettet er på 33,8 millioner. I fjor kom det inn 40,3 millioner i kassen.

- Vi har jo hatt en anstrengt situasjon fordi de offentlige bidragene ikke ble som vi hadde håpet på. Men vi jobber med å komme ut av den situasjonen, sier Lundestad til ABC Nyheter.

På senhøsten i fjor måtte Fredssenteret si opp seks ansatte, kutte i åpningstidene og aktiviteten, samt skru opp billettprisen. I tillegg ble tre deltidsansatte som sa opp ikke erstattet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I 2007 drives Nobels Fredssenter på sparebluss», heter det i styrets kommentarer til årets budsjett for en måned tilbake.

- Vi er i en vanskelig situasjon, men har kontroll likviditetsmessig og det står fortsatt ved lag at vi ikke har brukt penger som vi ikke har, sier styreleder Geir Lundestad.

I budsjettsøknaden for 2008, som ble sendt Kultur- og kirkedepartementet i begynnelsen av mars, heter det at senterets «fremtid vil være preget av stram likviditet» og at styret er «bekymret for den økonomiske situasjonen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i en note til det vedlagte 2006-regnskapet slås det fast at: «Fravær av nye inntektskilder eller økte statstilskudd vil medføre at driften ikke kan opprettholdes i 2008».

- Det ser ikke ut til at den fotnoten gjelder mer, kommenterer Lundestad, og viser til at Orkla nylig kom på plass som en av hovedsponsorene frem til våren 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til:

- Det var vanskelig å se at staben kunne presses ytterligere.

Nå håper Lundestad at også sponsorene StatoilHydro, Telenor, DnB NOR og Leif Höeghs stiftelse blir med videre når kontraktene går ut sommeren 2008.

- Det kommer ytterligere avtaler i år, og vi håper på økning i statens bidrag i 2008.

Tre alternative budsjettforslag for 2008 er sendt inn til Kulturdepartementet: på 19, 21 og 23 millioner.

- Vi har høye ambisjoner for senteret, og håper på det høyeste nivået. Selv om situasjonen er ytterst krevende nå, vil publikum likevel se at vi har mye spennende å by på, sier styreleder Geir Lundestad i Nobels Fredssenter.

Mens 87.652 besøkte senteret i fjor, håper han at 95.000 tar turen i løpet av 2007. Nobels Fredssenter har to storsatsninger i år: en miljøutstilling i juni og en utstilling med ytringsfrihet som tema til høsten.

Her finner du en fyldig bakgrunnsartikkel om bråket rundt Fredssenteret.