Meny

Storbritannia vurderer kompromiss med Iran

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen demper tonen og vurderer et slags kompromiss med Iran for å sikre løslatelse av de 15 britiske soldatene og marinegastene, skriver britiske aviser.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad skjerper kravet om en offentlig beklagelse fra Storbritannia. Foto: REUTERS/ SCANPIXIrans president Mahmoud Ahmadinejad skjerper kravet om en offentlig beklagelse fra Storbritannia. Foto: REUTERS/ SCANPIX

London (NTB): Det er ikke snakk om noen innrømmelse og beklagelse av at britene angivelig skulle ha vært i iransk farvann, slik Iran krever. Men den britiske regjeringen vurderer å sende en høytstående marineoffiser til Teheran med en forsikring om at britiske styrker aldri med vitende og vilje vil gå inn i iransk farvann uten tillatelse, ifølge Sunday Telegraph og The Independent.

Ønsker forhandlinger

Utenriksminister Margaret Beckett har bedt om forhandlinger med Teheran for å få løslatt de 15 britene, som ble tatt til fange fredag for vel en uke siden.

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett ønsker forhandlinger med Iran om de 15 arresterte britiske soldatene. Den britiske regjeringen vurderer en kompromissløsning, skriver britiske aviser. Foto: REUTERS/Christian Charisius/ SCANPIXStorbritannias utenriksminister Margaret Beckett ønsker forhandlinger med Iran om de 15 arresterte britiske soldatene. Den britiske regjeringen vurderer en kompromissløsning, skriver britiske aviser. Foto: REUTERS/Christian Charisius/ SCANPIX

- Budskapet jeg vil sende er at vi alle beklager at denne situasjonen har oppstått. Det vi ønsker er en vei ut av den, sa Beckett til journalister lørdag.

Hard tone

Britiske forsøk på å få til et kompromiss kan ha blitt vanskeliggjort etter at Irans president Mahmoud Ahmadinejad lørdag i kraftige ordelag gjentok kravet om en beklagelse fra Storbritannia, skriver The Independent.

- Etter at disse menneskene ble arrestert har den britiske regjeringen i stedet for å beklage og uttrykke anger over hendelsen, begynt å hevde at det er vi som står i gjeld til dem og skreket ut i ulike internasjonale fora, sa Ahmadinejad, ifølge iransk radio. - Men dette er ikke en lovlig og logisk håndtering av denne saken, føyde han til.

- Utilgivelig

USAs president George W. Bush karakteriserte lørdag Irans arrestasjon av de 15 britene som «utilgivelig oppførsel».

- Iranerne må uten vilkår sette gislene fri, sa Bush, og erklærte full støtte til statsminister Tony Blairs bestrebelser på å få løst krisen på fredelig måte.

Bush avviste antydninger om at USA kunne bidra til en løsning ved å løslate fem iranere som ble tatt til fange av amerikanske styrker i det nordlige Irak i januar. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus