Meny

Britiske soldater kan bli stilt for retten i Iran

Britiske soldater kan bli stilt for retten i Iran

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 15 britiske soldatene og marinegastene som sitter i arrest i Iran, kan bli stilt for retten, sier Irans ambassadør i Moskva. Han antyder at den rettslige prosessen allerede er i gang.
Foto:
Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett har svart på den iranske noten, men en langvarig høytid i Iran kan føre til at hele saken trekker ut. Britene er fortørnet over måten tre av de arresterte marinesoldatene og gastene er fremstilt på TV, men statsminister Tony Blair ønsker ikke å forsterke krisen. (Scanpix/REUTERS/Christian Charisius)

Et nytt videoopptak av tre av de arresterte britiske soldatene, med Faye Turney i midten, ble sendt på iransk fjernsyn fredag. (Foto: Reuters/Al-Alam/SCANPIX)Et nytt videoopptak av tre av de arresterte britiske soldatene, med Faye Turney i midten, ble sendt på iransk fjernsyn fredag. (Foto: Reuters/Al-Alam/SCANPIX)

Teheran (NTB-Reuters): – Det er mulig at de britiske soldatene som gikk inn i iransk farvann, vil bli stilt for retten for denne ulovlige handlingen, sa ambassadør Gholamreza Ansari til russisk fjernsyn fredag kveld, skriver det iranske nyhetsbyrået IRNA lørdag.

– Den juridiske prosessen mot de britiske soldatene har startet, og dersom det blir bevist under rettsforhandlingene at de var inne på iransk område, vil de bli straffet, sier Ansari.

Storbritannia har sendt et skriftlig svar til Iran etter at de 15 britene har sittet over en uke i arrest i landet, opplyser den britiske utenriksministeren Margaret Beckett, som har deltatt på EUs utenriksministermøte i Bremen.

Full EU-støtte

Den britiske regjeringen tviholder fortsatt på at de 15 marinesoldatene og gastene befant seg i irakisk farvann da de ble tatt i arrest av soldater fra den iranske revolusjonsgarden. Den diplomatiske språkbruken mellom London og Teheran er blitt stadig kraftigere de siste dagene.

– Vi har sendt vårt svar, og nå er tiden inne til å begynne diskusjoner, sa Beckett til reportere lørdag. – Vi fikk en note, og har sendt tilbake en diplomatisk note, sier Beckett, som får full støtte fra sine EU-kolleger i striden med Iran.

Regjeringen har innstilt nesten hele sin virksomhet under den to uker lange Nowruz-høytiden som begynte 21. mars og ender neste tirsdag. Det var to dager etter at denne før-islamsk nyttårsfeiringen begynte, at de 15 britene ble tatt i arrest.

En talsmann for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana sier at det ikke er tatt ny kontakt med iranske representanter. Men Beckett understreker at hun er tilfreds med støtten fra EUs utenriksministere, som unisont har stilt seg bak Storbritannia.

Sikkerhetsrådet

Storbritannia brakte tidligere i uken striden med Iran inn for FNs sikkerhetsråd, men faste medlemsland som Kina og Russland vil ha mer klarhet i de faktiske omstendighetene før de tar stilling i konflikten

Nå ber Russland FN iverksette en uavhengig gransking i striden om de britiske soldatene.

Siden britene hevder deres mannskaper opererte under FN-mandat, må FN så raskt som mulig undersøke saken og legge fram en rapport, sier Russlands viseutenriksminister, Aleksandr Jakovenko, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Han kom med uttalelsene etter et møte med Storbritannias ambassadør i Moskva, Tony Brenton, fredag. Hendelsen krever en uavhengig og grundig gransking, sa Jakovenko.

Blair er opprørt

Storbritannias statsminister Tony Blair er opprørt over måten tre av de britiske fangene er blitt fremstilt i iransk TV på. Den ene av de tre er eneste kvinne blant marinesoldatene, og hun ble vist på TV iført skaut.

Statsministeren har uten tvil det britiske folk med seg når han tar avstand fra iranernes fremgangsmåte. Men Blair ønsker ikke å foreta seg noe som vil skjerpe konflikten ytterligere, og nøyer seg med å kreve at de 15 britene blir løslatt.

– Hvis Storbritannia virkelig ønsker å finne en løsning på denne krisen er det bare å sende en delegasjon til Teheran og innlede forhandlinger med iranske myndigheter, sier Alaeddin Broujendi, som leder utenrikskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus