Kreftlege tilbakeviser at snus bidrar til kreft

Kreftlege tilbakeviser at snus bidrar til kreft
Kreftlege tilbakeviser at snus bidrar til kreft
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftlege Freddi Lewin tilbakeviser en ny internasjonal studie som hevder at snus er en medvirkende årsak til kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Kreftlege tilbakeviser at snus kan føre til kreft. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Oslo (NTB): - Undersøkelsen viser at snus øker faren for kreft i magesekken, sa professor Duan Chen ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, NTNU, til Adresseavisen tidligere denne uken.

I undersøkelsen ga forskerne snus i maten til en gruppe mus. Mus som spiste snus, fikk økt kreftforekomst. Chen mener at resultatene fra den toårige undersøkelsen viser at advarselen om kreftfare bør komme på plass igjen på snusboksene.

Men Chen møter motbør fra kreftlege Freddi Lewin, som er medisinsk rådgiver for snusprodusenten Swedish Match.

- Det er svært viktig med balanserte og korrekte fakta rundt snus og kreft i magesekken hos mennesker. Omfattende epidemiologisk forskning rundt snusens effekter har vist at det ikke finnes noen mistanke om at snus forårsaker kreft i magesekken. Videre kan man konstatere at kreft i magesekken minker i Norden samtidig som snusingen har økt, sier Lewin til NTB.

Lewin kritiserer systemet som Chen har anvendt i forbindelse med undersøkelsen. Metoden er ikke overførbar til mennesker, mener kreftlegen.

- Det han har vist er at genmanipulerte mus med magesår ikke bør spise snus. At dette skulle motivere noen refleksjon rundt advarselen på snusboksen er absurd, mener Lewin. (©NTB)