Meny

Endrer kunstverk etter rasismekritikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet som torsdag ble hengt opp utenfor Oslo S ble fredag tatt ned etter kritikk for rasisme.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXFoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det 20 ganger 6 meter store bildet med tittelen «Future Oslo» som er laget av den tyske kunstnergruppen eBoy, presenterer en fremtidsvisjon av Oslo om ti år. Ser man godt etter, kan man finne åtte mennesker som ikke er hvite, og av disse er hele fem afrikanske prostituerte. Informasjonsleder Henrik Lunde ved Antirasistisk Senter sendte i går ut en pressemelding hvor han uttrykte misnøye med kunstverket.

– Det er et fordomsfullt bilde som gir et fortegnet bilde av Oslos store minoritets- befolkning. De blir ikke fremstilt som en naturlig del av bylivet, og fremstillingen av svarte kvinner bare som prostituerte er med på å øke fordommer, sier Henrik Lunde.

Ny versjon over påske

Trykking av en ny versjon der de afrikanske prostituerte er tatt bort vil skje over påske, opplyser prosjektleder Geir Arne Brevik i Kulturbyrået Mesén i en pressemelding. Det var Kulturbyrået Mesén som har fått i oppdrag av NSB å smykke fasaden til Oslo S. Beslutningen om å endre kunstverket er tatt i samråd med de tyske kunstnerne som har laget bildet.

Lei seg

Allerede torsdag gikk Brevik ut og beklaget innholdet i bildet og fredag var det kunstnernes tur.

- Vi er veldig lei oss hvis noen føler seg støtt av bildet vi lagde. Det var aldri vår hensikt. Vi var ikke klar over at Oslo har problemer med rasisme og prostitusjon siden vi aldri har vært i Oslo før, uttaler eBoy i pressemeldingen.

Ifølge NTB sendte Kulturbyrået Mesén flere hundre bilder til kunstnerne i eBoy, som lagde kunstverket uten å reise til Oslo. Fredag beklaget Mesén igjen det som har skjedd.

- Kulturbyrået Mesén vil beklage den skjeve balansen i fremstillingen av Oslos ikke-hvite befolkning. Det har aldri, verken fra vår eller kunstnernes side, vært en intensjon å ytterligere stemple grupper av Oslos befolkning som allerede strever med fordommer mot seg, sier prosjektleder Geir Arne Brevik.

Les også: Mener kunstverk foran Oslo S er rasistisk

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus