Meny

Iran trapper opp propagandakrigen

Iran trapper opp propagandakrigen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enda et brev fra den britiske soldaten Faye Turney ble offentliggjort av iranske myndigheter fredag. Her sier Turney at «hun har blitt ofret av Blair og Bush».
Foto:
Et nytt videoopptak av tre av de arresterte britiske soldatene, med Faye Turney i midten, ble sendt på iransk fjernsyn fredag. Der beklager den ene soldaten at han og kollegene krenket iransk territorium forrige fredag. Han sier også de blir behandlet bra. (Scanpix/Reuters/Al-Alam/SCANPIX)

Teheran (NTB-AP-Reuters): I brevet, som ble offentliggjort av den iranske ambassaden i London fredag ettermiddag, skriver Turney videre at det er «på tide at den britiske regjeringen endrer sin undertrykkende oppførsel overfor andre mennesker».

I brevet, som er stilet til det britiske folk og tydelig bærer preg av å være diktert, skriver Turney at hun blir bra behandlet «i motsetning til fangene som holdes i Abu Graib-fengselet i Irak».

Brevet er det tredje som er skrevet av Turney, den eneste kvinnen blant de 15 britiske soldatene marinegastene som forrige fredag ble arrestert i farvannet utenfor Iran og Irak, og et tydelig tegn på at Iran trapper opp propagandakrigen.

Nytt videoopptak

Fredag ble også nye videoopptak av Turney og to andre soldater vist på iransk fjernsyn. På opptaket beklager en britisk soldat at han og kollegene urettmessig hadde tatt seg inn i iransk farvann.

Opptaket, som allerede har vakt sterke reaksjoner i Storbritannia, ble kort tid etter vist både på CNN og BBC.

– Jeg beklager dypt at vi gikk inn i deres farvann, sier soldaten, identifisert som Nathan Thomas Summers. Han sitter sammen med to kolleger mens han uttaler seg. De tre ser ut til å være i god form, og bak dem henger et blomstrete teppe.

– Vi gikk inn i deres farvann uten lov. Etter at vi ble arrestert har vi blitt behandlet med vennlighet, sier han videre og legger til at de alle har det «veldig bra». De to mannlige soldatene på opptaket er kledd i kamuflasjedrakter, mens Turney har på seg en mørk drakt og hodeplagg.

Rasende Blair

Reaksjonene fra Storbritannia lot ikke vente på seg. Den britiske regjeringen anklager Iran for grov utnyttelse av soldatene.

– Iran lurer ingen med sine TV-sendte bekjennelser fra de pågrepne britiske soldatene, sier statsminister Tony Blair.

– Jeg vet ikke hvorfor det iranske regimet fortsetter å gjøre dette. Alt de gjør er å forsterke den avskyen folk allerede kjenner, sier Blair til nyhetsbyrået AP.

– Iranerne må innse at om de fortsetter på denne måten kommer de til å bli enda mer isolert.

Iran kritiserer samtidig Storbritannia for å søke støtte hos FNs sikkerhetsråd.

– Dessverre ble Sikkerhetsrådet nok en gang utnyttet etter at det uttalte seg om saker som ikke ligger innenfor rådets ansvarsområde, men som er fullstendig bilaterale, sier Irans FN-delegasjon i en uttalelse ifølge det statlige nyhetsbyrået Irna.

Iran krever unnskyldning

Videoopptaket ble sendt samtidig som Irans president Mahmoud Ahmadinejad krevde en unnskyldning fra Storbritannia for å ha krenket iransk territorium.

Iran krever at Storbritannia innrømmer at soldatene krenket iransk territorium da de ble tatt i arrest, men det nekter britene å gjøre. De hevder at soldatene var i irakisk farvann da de ble tatt.

Sent torsdag kveld ble et nytt brev fra Faye Turney offentliggjort. Brevet har opprørt britene, og virker å være skrevet under tvang.

I brevet skriver Turney blant annet at hun og kollegene var i iransk farvann da de ble pågrepet, men at de er blitt behandlet bra av sine iranske fangevoktere.

Hun oppfordrer også den britiske regjeringen til å trekke alle sine soldater ut av Irak. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus