Meny

Vinneren som ikke er god nok

Vinneren som ikke er god nok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idrettsstyret spiller høyt når man velger å gå i mot Martinsen-utvalget. Tromsø vant med en søknad som neppe er god nok til å komme gjennom første runde i IOC. Nå må den endres betydelig, skriver vår
Ekstatiske
En svært spent forsamling tromsøværinger eksploderte i glede da det ble kjent at Tromsø hadde vunnet den norske OL-kampen for å få mulighet til å arrangere vinterlekene i 2018. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Scanpix)


På pressekonferansen på Ullevaal stadion ble vi fortalt at det ikke var måte på hvor mye medlemmene hadde vurdert og tenkt. At de til slutt landet på Tromsø, skyldes en totalvurdering – samt idrettspresidentens dobbeltstemme.

Etter som stemmegivning til hver enkelt ble gjort kjent, kan det fastslås at medlemmene stemte svært forutsigbart i forhold til hva man hadde spekulert i på forhånd. Og da må vi spørre om medlemmene ble styrt av andre hensyn enn jakten på den beste søkerbyen? Som geografisk tilhørighet og personlige relasjoner og andre koblinger.

Min påstand: Stemmegivningen til de 12 ville vært den samme 1.januar som 30.mars. Stemmer det, har ikke denne prosessen vært god. Da står vi overfor en farse. Husk at det her er snakk om et prosjekt som vil koste mellom 15 og 25 milliarder.

Tøff beslutning

Det var tøft av Idrettsstyret å gå i mot et ekspertutvalg man selv hadde nedsatt. For Tromsø kom dårligst ut i vurderingene til referansegruppen under ledelse av Odd Martinsen. Da de åtte kriteriene var vurdert, sto Oslo med 225 poeng, mens Tromsø fikk 196,5. Det er utklassing.

Spesielt urovekkende er det at transport utgjør det mest kritiske momentet for Tromsø. For å sitere rapporten: ”Transportløsningen har svakheter av alvorlig karakter”. Dette er et kjernepunkt når IOCs datamaskiner skal drive tallknusing. Man risikerer å falle ut i første runde.

På dette punktet kom det til direkte munnhuggeri under debatten i Idrettsstyret. Enkelte idrettsstyremedlemmer gikk i rette med konklusjonene til Odd Martinsens utvalg.

Andre forhold

Odd Roar Thorsen forklarte at rapporten utgjorde bare ett element i vurderingen. Også idrettsstyremedlemmenes befaring, byenes søknader og presentasjoner for styret, samt diskusjonen i Idrettsstyret, spilte inn.

Tromsø søknad er altså ikke god nok på transport og overnatting, mens man til gjengjeld må ha vært meget dyktig til å selge inn produktet under styremedlemmenes besøk i Tromsø og da søknaden ble presentert.

Jobbe videre

Nå holdt det altså til seier, og man må begynne umiddelbart å forbedre søknaden. Ikke først og fremst den som skal gå til Regjeringen for å hente statsgaranti etter som man der har gått svært langt i å gi Tromsø klarsignal.

Mer utfordrende er prosessen inn mot IOC. Her har man god tid etter som søknaden skal leveres først i 2009. Vi forutsetter at de som vil bli ansvarlige for denne søknaden i større grad enn Idrettsstyret følger Martinsen-utvalget som påpeker helt sentrale forhold. Tromsø vil måtte gjennomgå betydelige endringer i veisystemet. Her vil millionene – eller skal vi si milliardene – rulle.

Jeg mener fortsatt at Tromsøs søknad er spennende. Norge vil her kunne komme opp med et konsept som fascinerer medlemmene i IOC. Men veien frem dit virker veldig lang.


Les mer om OL-kampen på sportsanalyse.com

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus