Ingen løfter om statsgaranti

Ingen løfter om statsgaranti
Ingen løfter om statsgaranti
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av partiene på Stortinget vil utstede noen forhåndsgaranti om de vil gå inn med statlig støtte til Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Gjennomgangstonen er at de vil vente på regjeringens behandling av saken. Økonomi, miljø og etterbruk er det politikerne vil legge størst vekt på. Fremskrittspartiet har allerede gjort det klart at de vil stemme nei til statsgaranti uavhengig av hvilken by som ble valgt.

Det var imidlertid en særdeles fornøyd kommunalminister og Senterpartileder Åslaug Haga som mottok beskjeden om at Tromsø hadde gått seirende ut av kampen om å bli norsk søkerby til OL 2018.

Haga har fått kritikk for at hun har blandet seg inn i kampen om å bli OL-by, men hun angrer ikke et sekund.

Høyres leder Erna Solberg er sterkt kritisk til Hagas utspill og mener det kan føre til at noen kanskje vil hevde at Tromsø vant kampen om å bli søkerby etter det hun kaller et skittent spill.

– Jeg tror ikke Hagas utspill har hjulpet Tromsø, kanskje har det heller svekket byen fordi Haga politiserte hele saken. Hvis idretten har følt hennes utspill som et press, er det sterkt beklagelig, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spektakulært

– Et OL i ishavsbyen vil kunne bli et spektakulært arrangement og en viktig vitamininnsprøytning for hele landsdelen. Jeg brenner for å få OL til Tromsø, og jeg håper vi får en prosess i årene fremover som gjør at Norge søker og vil valgt som arrangør av IOC i 2011, sier hun.

Sp har som eneste parti, programfestet stedsvalg for et OL i Norge. Partilederen peker også på at et OL i Tromsø vil passe godt inn i regjeringens nordområdestrategi. I tillegg gir det gir muligheter for å markedsføre Nord-Norge som en uutnyttet ressurs med unike kvaliteter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haga sier at spørsmålet om statlig garanti vil bli lagt fram for Stortinget våren 2008. Sommeren 2009 er frist for innlevering av søknad, og sommeren 2011 er valget klart.

Miljø og økonomi

Miljø, etterbruk og økonomi er nøkkelordene som blir trukket fram i forbindelse med statsgarantien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke imot at Norge skal arrangere OL, men vi må gå nøye gjennom hele søkerprosessen. Det er særlig viktig når det ble så tett løp, sier Venstres Trine Skei Grande, som representerer Oslo.

May Hansen (SV) minner om at Norge ikke ville gi noen statsgaranti da det ble diskutert å søke om OL i Norge i 2014. Nå sier partiet verken ja eller nei.

– Vi må vurdere de forslagene som ligger der med hensyn til kostnader, miljø og etterbruk. Det vesentlige for oss er å vurdere helheten.

May Helen Molvær Grimstad (KrF) gratulerer Tromsø og sier at partiet vil ta stilling til statsgaranti når regjeringen kommer med sitt forslag.

– Tromsø er en fin by, sier Erna Solberg og understreker at hun som bergenser er helt nøytral i saken.

– Vårt syn på statsgaranti kommer når regjeringen legger fram sitt forslag. Alle de tre søkerbyene sa at de ville holde kostnadskalkylene. Jeg har egentlig liten tro på at det blir slik, sier hun. (©NTB)