Åpen for alle - alltid

Avgjort med idrettspresidentens dobbeltstemmeTromsø vant OL-kampen

Tromsø vant OL-kampen
Tromsø vant OL-kampen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø vant OL-kampen. Idrettspresidentens dobbeltstemme var avgjørende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø blir norsk kandidat til de olympiske leker i 2018. Det offentliggjorde fungerende idrettspresident Odd-Roar Thorsen på en pressekonferanse klokken 13.30 i dag.

– Vi har vært utrolig ydmyke over det ansvaret vi har fått. Vi har fått presentert tre svært gode søkerbyer. Og idrettstyret er overbevist om at alle tre søkerbyene kunne ha arrangert fantastiske vinterleker, sa Thorsen.

I sin tale understreket Thorsen at det var fire elementer som lå til grunn for avgjørelsen. Dette var befaringer i byene, selve presentasjonen fra byene, søknadene og den såkalte hemmelige Martinsen-rapporten. Martinsen-rapporten skal ikke ha favorisert Oslo.

Det måtte to valgomganger til for å fastslå Tromsø som vinner. Årsaken var at resultatet sto 6-6 mellom Tromsø og Oslo etter første runde. I finalen fikk vinneren 7 mot 6 stemmer. Idrettspresident Thorsens dobbeltstemme var avgjørende for at vinneren til slutt ble Tromsø.

Thorsen mener at Tromsø har størst internasjonale sjanser til å få OL.

Dette er styreleder i Tromsø OL 2018 Petter Jansen helt enig i:

– Vi har en naturgitt fordel og har et kompakt opplegg som gjør at vi har gode sjanser internasjonalt. Jeg tar det for gitt at alle nå stiller seg bak Tromsø.

– Vi er selvfølgelig skuffet på egne vegne, men vi gratulerer Tromsø veldig med seieren, sier Trondheims Marvin Wiseth til NRK.

– Tromsø vil kunne representere Norge på en glimrende måte, men de må forbedre konseptet på noen områder, blant annet på infrastruktursiden.

– Vi gratulerer med seieren, og stiller oss herved bak søknaden for å få et OL til Norge i 2018, men vi er selvfølgelig skuffet over at Oslo ikke ble valgt, sier ordfører og styreleder for Oslo 2018, Per Ditlev-Simonsen i en pressemelding.

Tidligere har det vært kjent at alle de norske søkerbyene, Trondheim, Oslo og Tromsø tilfredsstiller kriteriene fra IOC som OL-arrangør, men regjeringen vil bare gi statsgaranti til Tromsø.

Tromsø har lovet et OL verden ikke har sett maken til. Det skal være spektakulært, kompakt og miljøvennlig.

Før pressekonferansen skrev avisa Nordlys på nett at kilder nært styret i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komite bekreftet at Tromsø var valgt. Denne meldingen viste seg å stemme.

Sjefredaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, kommenterer avgjørelsen slik:

– Dette er en klok og historisk beslutning. Det er tid for en nasjonal dugnad. Tromsø, Trondheim og Oslo må nå slås sammen til Norge 2018, med oppdrag å promotere Tromsø og Norge, sier Amundsen.

Tromsøs ordfører Herman Kristoffersen uttalte like etter avgjørelsen at det ligger i idrettens ånd at det ble avgjort på målstreken.

Fortsatt lang vei til OL
Selv om Tromsø trakk det lengste strået i dag, er veien fram til et mulig Tromsø OL lang. Først sommeren 2009 skal Norges Idrettsforbund foreslå en norsk søkerby til IOC, Den internasjonale olympiske komité.

To år etter det igjen, i juli 2011, avgjør IOC hvilken by som skal være vertskap for de 23. vinterlekene i historien.