Meny

Klokken 13.30 faller OL-dommen

Klokken 13.30 faller OL-dommen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø, Trondheim eller Oslo? I ettermiddag bestemmer idrettsstyret hvilken by som blir Norges OL-kandidat i 2018. Deretter blir det opp til regjeringen å bestemme om de vil gi statstøtte til den nors
Foto: Morten F. Holm / SCANPIX
Generalsekretær Inge Andersen (til venstre) i Norges Idrettsforbund har engasjert Lucy Smith og Reidar Webster for å sikre at prosessen rundt valg av norsk kandidat som arrangør av vinter-OL i 2018 går formelt riktig for seg.

ABC Nyheters kommentator, Dag Vidar Hanstad skrev tidligere at når valget i dag skal tas, er hovedpoenget å finne den byen som har størst sjanse til å vinne internasjonalt.

For når det i dag blir klart hvilken by som «vinner», er det langt fra sikkert at vi vil arrangere OL i 2018. Det bestemmer Den Internasjoanle Olympiske komitè på et senere tidspunkt.

Selve valget i dag kommer til å bli stemt frem gjennom en enkel og en åpen prosess. Det hele vil kontrolleres av tidligere universitetsrektor Lucy Smith og tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster. De har også vært figurert som konsulenter i arbeidet med å utarbeide riktige og gjennomtenkte valgprosedyrer.

Av idrettsstyrets 13 medlemmer vil 12 delta i i valget. IOC-medlem Gerhard Heiberg har valgt å avstå fra å være med på debatten og styremøtet som fører frem til fredagens avstemming.

Åpenhet

Dersom en av byene får mer enn 50 prosent i første runde vil saken være klar. Skjer ikke det, vil det bli en ny valgomgang, da bare mellom de to byene med flest stemmer i første runde.

Ved stemmelikhet i andre runde vil møtelederens stemme bli avgjørende.

Alle styremedlemmene står i dag fritt til å fortelle hvilke prioriteringer de har gjort i hver valgomgang.

Smith og Webster kommer ikke til å offentliggjøre annet enn stemmetallene for hver valgomgang og hvert medlem står fritt til selv å velge om de vil offentliggjøre sine prioriteringer i hver valgomgang.

- Vi kommer til å spille med helt åpne kort, og etter at valget er fattet kommer all tilgjengelig dokumentasjon til å bli frigitt. Det gjelder også Martinsen-utvalgets vurderinger av de tre søkerbyene, sa generalsekretæren i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF), Inge Andersen, i går.

Statsgaranti?

Når valget er fattet vil regjeringen bestemme seg for om de vi gi søkerbyen økonomisk statsgaranti forå gjennomføre lekene.

ABC Nyheters sportskommenator, Dag Vidar Hanstad, skrev tidligere at regjeringen allerede har bestemt seg for å gi garantien som trengs dersom valget i dag faller på Tromsø.

Hvilken by mener du bør bli norsk søkerkandidat til vinterlekene 2018? Skriv en kommentar under.

Les mer om OL-kampen på sportsanalyse.com

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus