Lyttelua 4

To butikksjefer i Platekompaniet og musikkansvarlig i ABC Nyheter har trukket Lyttelua godt ned over ørene. Her er resultatet av ukas lytting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyttelua består av følgende musikknerder: Øyvind Moen: Butikksjef Platekompaniet Sandvika. Fredrik Tingstad: Butikksjef Platekompaniet Stortinget. Espen A. Amundsen: Musikkansvarlig ABC Nyheter

Øyvind:


J Dilla - «Ruff Draft»

Sjelfull hip hop en trenger ei god lyttelue for å fullt utbytte av, men som også fungerer godt i andre sammenhenger. Mesterlige beats som ikke slutter å overraske. En plate som er lett å like og vanskelig å bli lei. Sjelden vare, men så kom det også fra en sjeldent talentfull kar på toppen av karrieren. Fire år etter at den første gang ble gitt ut, er «Ruff Draft» tilgjengelig på CD for oss som ikke alltid klarer å følge med i svingene.

She's Spanish, I'm American - «She's Spanish, I'm American»

Prosjektet til Josh Rouse og dama viser at den evig underkjente låtskriveren ikke har mistet teften. Fem fine låter på denne EP'en som har vært tilgjengelig på iTunes i en evighet, men som nå kan kjøpes for en billig penge i en god platebutikk nær deg. Kjøp samtidig med deg minst tre andre plater med Josh Rouse og pass godt på dem; det finnes ikke mange som han nå om dagen.

Warren Zevon - «Excitable Boy»

Jeg trodde ærlig talt ikke det var mulig å høre så mye på en plate etter så lang tid. «Excitable Boy» har stått i hylla nesten siden den kom ut (og jeg ble født), men med denne ukens relansering gjorde den comeback under lyttelua - og ble der. Tre-fire daglige doser har det blitt denne uka. Anmeldelse av denne og de to andre nylig reutgitte Zevon-platene finner du her.

Plainsong - «In Search Of Amelia Earhart»

Iain Matthews dannet Plainsong i 1972 etter å ha forlatt Fairport Convention og Matthews' Southern Comfort. Kort tid etter kom dette albumet som forener britisk folkemusikk og amerikansk vestkystlig countryrock med stort hell, om ikke kommersielt. Verden var kanskje ikke klar for et konseptalbum om den kvinnelige flygerlegenden? Obskure coverlåter og eget materiale flettes sammen til en durabelig glemt skatt som kan minne om mye av det også Gene Clark bedrev for lukkede ører på denne tida.

Catherine Howe - «What A Beautiful Place»

I den vidunderlige Numero-serien kom denne plata for et par måneder siden, og selvsagt er det igjen snakk om både lost treasure og vinyl fra søttitallet. Musikken kan beskrives som symfonisk britisk folk med tendenser mot jazz og har en merkbar beroligende effekt ved fylleangst.

Fredrik:


Finlay Brown - «Seperated By The Sea»

Referansene er helt riktige her: David Crosby, Bert Jansch og Nick Drake. Men Finlay mangler den tekniske briljansen, originalitet og ikke minst mystikken til disse. Finlay synger forsiktig, fint, enkelt og banalt om verdens urettferdighet, om livet på landet og dets fortreffelighet, om de «falske» folka i storbyen og selvfølgelig kjærligheten. Derav tittelen. Platen er visstnok et musikalsk forsøk på vinne tilbake sin danske kjærlighet. I all hovedsak byr «Seperated By The Sea» på gitardrevet, akustisk pludring, men dette brytes heldigvis opp enkelte ganger med forsiktig bruk av strykere og perkusjon, en obo, taktfull bruk av steelgitar og varsomme vokalharmonier. Og det finnes absolutt høydepunkter her: På både «The Lonliness I Fear», og «Paperman» nærmer Finlay seg de gamle mesterne. Og når tempoet settes opp på «Losing The Will to Survive» blir dette et betimelig avbrekk fra dette stillestående melodramaet. Og nesten helt til slutt kommer jammen meg et tilløp til et freak-anthem: «Don't You Know I Love You» - sju strake minutter med både et festivalvennlig refreng, dronete sitarbruk og eksotisk banjoklimpring.

Ben Westbeech - «Welcome To The Best Years Of Your Life»

Platesamler, DJ og musikkelsker Gilles Peterson fortsetter sitt livslange prosjekt: Jakten på «the perfect beat». Dette innbefatter selvfølgelig også oppstarten av et eget plateselskap. Brownswood Recordings så dagens lys i fjor og ble godt introdusert med samleren «Brownswood Bubblers». Den innholdt flere spennende bidrag fra den engelske kontemporære soulscenen. Et av sporene var Ben Weestbeech' «Nothing Else» - en opprømt og lett soulsnutt som utpekte seg. Den er også å finne på Bens debut, selvfølgelig utgitt på Petersons «Brownswood»-etikett. Dette er positiv og vårblid musikk som forsøker å forene hvit soul, pop, jazz og elektronikk. Det må innvendes at «Welcome....» kanskje er i lengste og jevneste laget, og all den musikalske variasjon som vi hadde blitt lovet i forhåndsomtalen uteblir. Men faen heller, dette er pirk, og jeg tror fort at dette kan bli en favoritt når parklivsesongen setter inn for alvor om et par måneder.

CocoRoise - «The Adventures Of Ghosthorse And Stillborn»

Denne må jeg komme tilbake til, gitt. Er det et mesterverk? Er det bare tull? Er det begge deler? Etter første gjennomlytt er det klart at søstrene Bianca og Sierra Cascady har laget både et høyst originalt popalbum, og en ambisiøs sangsyklus som henter inspirasjon fra klassisk musikk og annen «kunst». CocoRoises tredje album kommer 10. april. Følg med.

Puma - «Isolationism»

Og her er årets påskekrim. Svært skummel, nervepirrende og krevende improvisert jazz fra ny norsk trio på ny og norsk jazzetikett (Bolage). Opplev dette beistet i levende live på Belleville 17. april.

Diverse artister - «New York Latin Hustle»

Soul Jazz Records har siden nittitallet levert en rekke samleplater med ,eh, soul, jazz, reggae, postpunk og musikk midt i mellom alt dette, dog med mer og mer ujevn kvalitet de senere årene. Denne, som fokuserer på latinsk jazz, funk, boogaloo og disko fra New York fra sent sekstitall og tidlig syttitall, er noe uryddig sammensatt, og dessuten altfor lang. Hvor mye kubjelle kan du klare du, lissom. Men enkelte «nuggets» er jo her: Nature Zones «Porcupine» er nesten rørende enkel og minimalistisk disko, i Ray Barrettos «Abidjan» hører jeg afrikanske avtrykk i den ledige jazzen. Og «Dancin' and Prancin» av Candido er stupid og genial musikalsk nonsens jeg lett lar meg sjarmere av.

Espen:


The Holloways: «So This Is Great Britain?»

Mange vil hevde at det for tiden spys ut i overkant mange britiske band som lager punkete pop'n'rock. Som for eksempel The Fratellis, The View og Little Man Tate. Jeg derimot tar imot med åpne armer. The View er så langt blant årets beste utgivelser i mitt anglesaksiske hode. «So This Is Great Britain? føyer seg inn i rekken av album forhatte NME og jeg digger. «Two Left Feet», Re-invent Myself», «Most Lonely Face» og «Diamonds and Pearls» er låter selv Sinnataggen må smile av.

Son Volt: «The Search»

Jay Farrar, som sammen med Jeff Tweedy (Wilco) styrte skuta i etter hvert legendariske Uncle Tupelo, viser styrke på Son Volts nye album. Og det var på tide. For mens den gamle kompisen Tweedy skyter fra hofta hver gang, har Farrar hatt en lei tendens til å virre rundt i et heller kjedelig landskap. Låta «The Pictures», utstyrt med fete blåsere, må være en av Son Volts beste låter noensinne og får meg til å tenke på Van Morrisons fantastiske «Bright Side Of The Road». «Beacon Sou»l høres ut som tidlig R.E.M og «Highways And Cigarettes gjør meg røyksugen. «The Search er et ujevnt, men bra album.

Sällskapet: «Sällskapet»

Thåström kjører hardt og gir fullstendig pokker i kommersielle hensyn. Er du blodfan vil du selvfølgelig digge denne musikalske reisen som kan beskrives som industri-indie skapt i folketomme gater og nedlagte industribygninger. Skikkelig Pompel & Pilt musikk. Nina Ramsby bidrar med vakker vokal på en av låtene. I salg fra mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Siste nytt
03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus