Meny

Storbritannia ber FN kreve soldater løslatt

Storbritannia ber FN kreve soldater løslatt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia ber Sikkerhetsrådet vedta en uttalelse med krav om at Iran løslater de arresterte britiske soldatene og marinegastene.
Foto: Scanpix
En iransk student holder opp en plakat utenfor det iranske utenriksdepartementet torsdag med krav om at de 15 britiske soldatene må henrettes. (Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/ SCANPIX)
New York (NTB-Reuters-AFP): Medlemmene diskuterte det britiske forslaget torsdag kveld norsk tid. Samtidig krever Iran at Storbritannia offentlig ber om unnskyldning for «ulovlig å ha tatt seg inn på iransk territorium».

Iranske myndigheter har også gjort det klart at de inntil videre ikke kommer til å løslate den britiske kvinnelige soldaten Faye Turney. Tidligere i uken kom Irans utenriksminister Manochehr Mottaki med vage løfter om at den 26 år gamle småbarnsmoren ville bli løslatt snart dersom Storbritannia innrømmer at soldatene ved en feil var i iransk farvann da de ble arrestert.

Det kravet nekter britene å gå med på.

TV-innslag
Den iranske tjenestemannen Ali Larijani sa torsdag at alt lå til rette for en løslatelse, men at den vil bli utsatt såframt britene ikke endrer oppførsel:
– Hvis vi blir møtt med oppstyr og gal oppførsel, vil løslatelsen bli utsatt og den kommer ikke til å finne sted, sa Larijani.

En statlig iransk TV-kanal hadde torsdag et innslag som ble presentert som et opptak av operasjonen hvor britene ble pågrepet i farvannet utenfor Iran og Irak. Bildene viser flere gummibåter i sjøen, i tillegg til helikoptre og en mann som holder en GPS-mottaker.

Den britiske FN-ambassadøren Emyr Jones Parry beskylder iranerne for å ha manipulert GPS-koordinater for å gi inntrykk av at britene befant seg i iransk farvann.

Strid i Basra
Tidligere torsdag beskyldte Irans konsul i Basra sør i Irak britiske soldater for provoserende oppførsel. Ifølge konsul Mohammed Ridha Nasir Bagban omringet britiske soldater konsulatet og opptrådte truende mot staben ved å skyte i luften utenfor bygningen.

– De kom ved 10-tiden, og omringet konsulatet. Etter 20 minutter begynte de å skyte i alle retninger. De prøver å irritere oss på grunn av historien om de arresterte soldatene, men denne oppførselen gjør bare situasjonen verre, sier Bagban.
Britiske myndigheter avviser påstanden og sier at skytingen kom fra en gate like ved, der britiske soldater svarte på et bakholdsangrep.

– Storbritannia ønsker ikke en konfrontasjon med Iran i forbindelse med arrestasjonen av soldatene. Vi ønsker å få en rask løsning på saken, sier en talsmann for statsminister Tony Blair.

Diplomatisk stillstand

Samtidig venter diplomater ved den britiske ambassaden i Teheran på å få klarsignal til å besøke de britiske gislene. Men så langt har ingenting skjedd,
– Vi har for øyeblikket ingen informasjon om besøk hos de 15 soldatene og gastene, sier en britisk diplomat til nyhetsbyrået AFP.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde torsdag samtaler med utenriksminister Mottaki i Riyadh, og en talskvinne for Ban sier at han blant annet tok opp problemet med de britiske soldatene, men hun ville ikke gå nærmere inn på hva som ble sagt.

– Uakseptabelt
EUs utenrikskoordinator Javier Solana ba torsdag Iran om å løse krisen med Storbritannia, i tillegg til at han oppfordret landet til å gjenoppta atomforhandlingene.

– Det er å håpe på at vi sammen med iranske ledere ikke bare vil løse problemet rundt de britiske soldatene, men også starte nye forhandlinger om atomproblemet, sa han i en tale til EU-parlamentet.

Solana fortalte at han onsdag hadde snakket med Irans utenriksminister på toppmøtet til Den arabiske liga, og at han understreket at EU mener arrestasjonen av soldatene er «uakseptabel».

– Jeg gjorde det helt klart for Mottaki at EU ikke kan godta at soldatene ble arrestert. Jeg håper at iranske ledere de kommende dagene og ukene vil vise at de er kloke og går inn for å løse problemet med Storbritannia, sa Solana. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus