Meny

Røyk og snus under disken i 2008

Røyk og snus under disken i 2008

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste år forsvinner antakelig sigaretter og snus fra kassene i norske butikker. Tobakksvarene skal isteden skjules under disk.
Foto: Scanpix

 

 

Allerede i fjor vår sa Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad at hun ville vurdere et forbud mot å stille ut tobakksvarer i butikkene. Nå har hun bestemt seg og kommanderer røyk og snus ut av syne, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Forbudet mot å stille ut snus og tobakksvarer skal sendes ut på høring denne uken. Allerede i løpet av første halvår neste år er trolig ordningen en realitet.

- For oss er dette viktig av to grunner: Unge og barn skal kunne gå i butikken uten å se tobakk hele tiden. Noen steder stilles tobakken opp på en måte som virker som reklame. Det skal litt mer til å spørre etter en vare som ikke står framme. Og så blir det lettere å slutte å røyke om du slipper å se varen du er avhengig av hver gang du går i butikken, sier statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet til ANB.

Direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er imidlertid lite begeistret for forslaget.

- Dette er et tåpelig virkemiddel som ikke vil virke inn på forbruket, sier Angell, som understreker at det ikke finnes dokumentasjon som viser at forbruket går ned når varene blir skjult.

Forsker Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) sier flere land kan komme til å følge Norges eksempel. Han mener imidlertid at det er problematisk for dem som innfører ordningen at det ikke finnes noen dokumentasjon på om det virker. I dag er det bare i Thailand og i deler av Australia og Canada at tobakksvarer er skjult under disk. Men også Storbritannia og Irland følger etter. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus