Meny

Stopper salget av hostesaft

Stopper salget av hostesaft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av det hostedempende middelet Tuxi er stanset. Ny forskning tyder på at medisinen kan forsterke allergireaksjoner.
Foto: Scanpix

 

 

Forskere i Bergen har funnet ut at folkodin, som er virkestoffet i Tuxi, kan gi et betydelig økt nivå av antistoffet IgE i blodet. IgE-antistoffer kan føre til at allergireaksjoner blir forsterket.

Den norske legemiddelprodusenten Weifa valgte derfor tirsdag i samråd med Statens legemiddelverk å stanse salget av Tuxi. Folkodin er et opioid, og er dermed i slekt med morfin, men har ingen tilvenningsfare. Tuxi og andre midler med samme virkestoff har ifølge avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk vært på markedet i 30-40 år.

Det selges årlig 200.000-300.000 flasker i Norge. Effekten av folkodin som hostedempende middel står ikke i forhold til en mulig risiko for forsterkede allergireaksjoner, skriver Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Madsen legger til at midler mot hoste generelt virker svært dårlig.Han understreker at det ikke er endelig fastslått om det økte IgE-nivået fører til allergiske reaksjoner. Salget stanses på grunn av usikkerheten knyttet til dette. (©NTB)

 

LES OGSÅ: Allergi like vanlig på bygda som i by'n  

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus