Meny

Støre fikk ikke tale i Saudi-Arabia

Støre fikk ikke tale i Saudi-Arabia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk ikke holde talen han hadde planlagt under Den arabiske ligas toppmøte. Men han insisterer på at han ikke er skuffet.

Arkivfoto: Scanpix
Norges utenriksminister og EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana fikk ikke holdt sine taler onsdag.
(Andreas Bondevik, NTB):

Støre skulle etter planen holde et innlegg da toppmøtet åpnet onsdag, men på grunn av endringer i møteplanen ble innlegget hans, samt innleggene fra EU og Den afrikanske union, utsatt til torsdag. Da dette ble klart, bestemte både Støre og EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana seg for å reise hjem onsdag kveld, slik de opprinnelig hadde planlagt, sier Støre til NTB.

- Jeg har overlevert budskapet. Innlegget mitt er sirkulert i skriftlig form, og det er greit nok for meg, sier Støre.

Det var første gang Norge er invitert til et toppmøte i Den arabiske liga. Støre skulle etter planen ha snakket til 21 arabiske regjeringssjefer, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og andre toppledere. Nå er Støres innlegg i stedet gitt til sekretariatet. Dermed blir det distribuert skriftlig til de forskjellige landenes delegasjoner

.- Det er ikke snakk om at Norge er blitt snytt for en anledning. Vi er blitt bedt om å fremføre et budskap, og det har vi fått anledning til, så jeg er ikke skuffet, sier Støre til NTB.

Utenriksministeren satser tungt på Midtøsten-diplomatiet om dagen. Under besøket i Riyadh rakk han blant annet å møte palestinernes statsminister, palestinernes president, Libanons statsminister og Syrias utenriksminister.

- Dette var først og fremst en mulighet til å møte mange regionale ledere, og under oppholdet har jeg møtt 10-15 personer. Det har vært interessant å møte dem og ha samtaler om hvordan de vurderer situasjonen, sier han.

Førstkommende helg er Støre tilbake i Saudi-Arabia på offisielt besøk, og etter et besøk i Egypt tirsdag kan han begynne på påskeferien. Hovedsaken på toppmøtet er gjenopplivingen av ligaens fredsinitiativ fra 2002. Fredsplanen tilbyr normale forbindelser med de arabiske landene mot at Israel trekker seg tilbake til land som ble okkupert i 1967, anerkjenner en palestinsk stat og godtar «en rettferdig løsning» for de palestinske flyktningene.

USA og Israel har presset hardt for å få de arabiske landene til å gå med på endringer i planen. Israel er blant annet urokkelig på at punktet om palestinske flyktningers rett til retur må endres. Men ligaen har ikke gitt etter for presset, og også Hamas står like beinhardt på sitt syn.

- Det som opptar meg mer enn noe annet, er at man ikke kompromisser på palestinernes fundamentale rettigheter. Fremst av dem er retten til retur, sa palestinernes statsminister Ismail Haniyeh i sin tale til Den arabiske liga.

I talen Støre ikke fikk holde, konsentrerer han seg om den nye palestinske samlingsregjeringen. Invitasjonen til toppmøtet kom etter at Norge, som første vestlige nasjon, normaliserte forholdet til denne regjeringen. Kvelden før toppmøtet hadde Støre et møte med Haniyeh fra Hamas, som resten av den vestlige verden fortsatt skyr. Støre oppfordrer vestlige land til å følge i Norges fotspor.

- Vi er rede til å jobbe direkte med regjeringen. Vi vil gjenoppta det økonomiske samarbeidet, og vi oppfordrer andre land og grupper av land til å bruke denne muligheten til å gjøre det samme, sa Støre, som finpusset på talen helt til siste liten.

- Vi var forberedt på en tale, men når det ikke ble slik, er det helt greit for meg, sier han. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus