Meny

Politiker drama-debuterte på Stortinget

Politiker drama-debuterte på Stortinget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Olemic Thommessen debuterte onsdag som dramatiker da enakteren «Utvalgt» ble oppført i et av Stortingets møterom.
Foto: Scanpix
SV-politiker Olav Gunnar Ballo lot seg imponere av Olemic Thommessens (bildet) enakter.
(Svein Kristoffersen, NTB):

Stykket tar for seg de dilemmaene man står overfor når det er mulig å lage et nytt barn for å redde et annet.

- Jeg ble valgt, ikke på grunn av meg, men på grunn av ham, sier hovedpersonen i stykket.

- Det å gi liv til en annen har en mening i seg selv, svarer moren.

- Utgangspunktet for stykket er det jeg opplevde i forbindelse med den såkalte Memet-saken. Jeg savnet at noen ga hjelpebarnet et ansikt og en stemme. Nå skal Stortinget igjen ta vanskelige valg i forbindelse med bioteknologiloven. Dette krever refleksjoner på et dypere plan enn det den politiske retorikken åpner for. Derfor dette stykket som berører mange grunnleggende etiske problemstillinger vi ikke er modne for å ta, sa Thommessen til NTB før forestillingen.

Han legger ikke skjul på at han er sterkt skeptisk til å skape et nytt barn for å redde et annet.

- Men jeg har ikke ment å skrive et agitatorisk stykke. Det er en dialog mellom en mor, som skapte et nytt liv for hjelpe en sønn,

og hjelpebarnet. Når stykket er slutt, regner jeg med at publikum har sympati med begge, sier forfatteren.Stykket ble fremført av Marianne Krogh, Hauk Heyerdahl og Christian Greger Strøm fra Det Åpne Teater. Dramaturg var Ragnhild Mærli og regien ved Franzisca Aarflot.

Både lederen i Stortingets helse- og sosialkomité, Harald T. Nesvik (Frp), og Olav Gunnar Ballo (SV) som er sterkt engasjert i spørsmålet stykket handler om, var positive i sin omtale etter forestillingen. De mente begge det mante til ettertanke.

- Stykket står godt på egne bein og kan godt leve sitt eget liv utenfor Stortinget. Det er litt in i tiden å ta for seg dagsaktuelle spørsmål, sier Ballo til NTB.

Nesvik synes stykket var et spennende innspill i en alvorlig debatt. Han mener det ga nye vinklinger til debatten.

- Det er så vidt jeg vet første gang en norsk stortingsrepresentant har begått et drama og første gang et stykke har hatt premiere i Stortinget. Det er et modig prosjekt å lage en skjønnlitterær tekst om et politisk minefelt, sier Thommesens partifelle Inge Lønning. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus