Meny

Knusende kritikk av Evangeliesenteret

Knusende kritikk av Evangeliesenteret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Evangeliesenteret må sørge for bedre kontroll over økonomi og internkontroll. Dessuten bør styret vurdere habilitetsregler, heter det i granskningsrapporten. Senteret har de siste årene motatt nærmere

Foto: Scanpix
Lise Karlsen og hennes avdøde mann Ludvig Karlsen grunnla Evangeliesenteret. Lise Karlsen er nå daglig leder og styremedlem.

(Mette B. Estep, NTB):

Konklusjonene er hardtslående i den svært kritiske granskingsrapporten som ble offentliggjort onsdag ettermiddag.

- Rapporten påpeker veldig klart at det ikke har vært eller er gode nok rutiner når det gjelder styring av økonomien og internkontrollen i Evangeliesenteret, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) til NTB.

Etter at det kom fram påstander om økonomiske uregelmessigheter ved Evangeliesenteret, bestemte Helse- og omsorgsdepartementet at det skulle foretas en gjennomgang av senterets styrings- og internkontrollsystemer.

I rapportens konklusjon heter det blant annet at styret må styrke sin egen rolle, og beskrive daglig leders rolle og fullmakter. Styret har blant annet gitt tilsynelatende ubegrensede fullmakter til daglig leder Lise Karlsen, hennes nå avdøde mann Ludvig Karlsen og deres datter, Monica Johansen, som er nestleder i styret. De har dermed kunnet handle på styrets vegne ved kjøp av biler, fast eiendom og «øvrige økonomiske disposisjoner».

- Jeg forutsetter at styret ved stiftelsen umiddelbart ordner opp i dette. Dette er en veldig kritisk rapport som jeg tar på største alvor, sier Brustad.

Evangeliesenterets styre sendte onsdag ut en pressemelding der de lover å følge opp rapporten.

- Vi kommer til å ta anbefalingene fra Helse- og omsorgsdepartementet om forbedringer av kontrollrutinene til følge og er allerede i gang med dette arbeidet, sier styreleder Maria Aldersjøen.

Granskerne foreslår blant annet at det snarest mulig etableres et internkontrollsystem i stiftelsen som styret kontinuerlig må følge opp og at Evangeliesenteret i egen regi gjennomfører en ekstern gransking.

- Dette har styret allerede vedtatt skal skje, men vi har avventet denne rapporten slik at vår gransking kan dra nytte av informasjonen som fremkommer her, sier Aldersjøen.

Hun legger til at Evangeliesenteret har ansatt ny administrasjonsleder og satt ut regnskapet til et eksternt regnskapsfirma. I rapporten er det listet opp materiale fra administrasjonen som omhandler enkeltsaker som har vært i søkelyset fordi det kan dreie seg om en blanding av stiftelsens og privat økonomi. Dette gjelder blant annet kjøp og salg av fast eiendom, fakturaer og betalingsbilag for oppføring av Lise Karlsens bolig, reiseregninger og diverse honorar.

Rapporten tar ikke stilling til dokumentasjonen, men den oversendes departementet. Lotteri- og stiftelsestilsynet, Skattedirektoratet og Innsamlingskontrollen har også bedt om å få rapporten og dokumentene oversendt. Sylvia Brustad ønsker ikke å kommentere disse forholdene eller anslå hvilke reaksjoner Evangeliesenteret risikerer om de ikke følger påleggene de har fått:

- Jeg vil ikke spekulere i hva som eventuelt måtte bli konsekvensen dersom ting ikke skjer, jeg bare rett og slett forutsetter at styret nå følger opp det som rapporten anbefaler. (©NTB)


Det var Dagens Næringsliv som avdekket uregelmessighetene i vinter. Tidligere har også Dagbladet skrevet en rekke kritiske artikler om Evangeliesenteret.

LES GRANSKNINGSRAPPORTEN HER.

Oppdatert med utvidet versjon klokken 17.50.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus