Meny

20 år i Norge, men utvist etter 4 piller

20 år i Norge, men utvist etter 4 piller

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpet av 4 narkopiller utløste vedtaket om utvisning av en thailandsk statsborger som kom til Norge som 13-åring. 20 års botid hjalp ham ikke. Sivilombudsmannen har nå - under tvil - akseptert vedtak
Ut av landet
Syv lovbrudd medførte utvisning av en 32 år gammel rusmisbruker med 20 års botid i Norge. Ill.foto: Scanpix

Den narkomane småkriminelle har til sammen sonet mindre enn ett års fengselsstraff og han var i gang med et behandlingsopplegg for rusavhengigheten. Likevel bestemte Utlendingsnemda (UNE) seg for å utvise mannen etter 20 år i Norge - til tross for at han har mor og søsken i Norge og heller ikke kan skriftspråket i Thailand.

«Vedtaket om utvisning ... fremstår som strengt», lyder oppsummeringen fra Sivilombudsmann Arne Fliflet i årsmeldingen til Stortinget som ble oversendt tidligere i uka.

Sivilombudsmannen har kun gått igjennom det juridiske og saksbehandlingen i saken, og selv om han ikke finner grunn til rettslige innvendinger mot UNEs vedtak, innrømmer han følgende:

«Saken har imidlertid bydd på noe tvil særlig knyttet til kombinasjonen av ung alder ved adkomst til riket, lang botid og pågående rehabilitering ved vedtaktstidspunktet».

Thailenderen, som var 32 år da utvisningen ble vedtatt, er til sammen dømt syv ganger i perioden 1996 til 2003.

Den dommen som utløste utvisningsvedtaket, ble fattet i oktober 2001 etter at mannen var tatt for kjøp av fire (4) tabletter med Rohypnol og Stesolid til eget bruk.

Etter den dommen ble han igjen tatt for narkotika og sommeren 2003 ble han nok en gang dømt - denne gangen for bruk av hasj.

Mens Sivilombudsmannen betegner narkotikalovbruddene som «relativt beskjedne», mener UNE at disse derimot utgjør «grove overtredelser av narkotikalovgivningen».

I sin begrunnelse skriver UNE at det «er en vesensforskjell på å ha hatt hele eller mesteparten av sin barndom og oppvekst i Norge, og det å ha kommet til Norge som et større barn/tenåring som i nærværende sak».

Utlendingsmyndighetene mener også at «betydningen av klagerens botid/oppholdstid svekkes imidlertid av vedvarende straffbare handlinger over lengre tid og rusmisbruk, hvilket indikerer en nokså dårlig integrering i samfunnet».

Thailenderen er allerede sendt ut av landet, og kan først komme tilbake etter to år.

Hvis han gjør det, kan vedtaket også ha innvirkning på en eventuell søknad om norsk statsborgerskap, opplyser UNEs informasjonsavdeling overfor ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus