Meny

Småbarn omkom i kloakkulykke i Gaza

Småbarn omkom i kloakkulykke i Gaza

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To småbarn er funnet døde etter at en kloakkledning sprakk utenfor en landsby i Gazastripen. Minst fire andre mennesker har mistet livet i katastrofen, mens rundt 20 er skadd og 60 savnet.

Foto:
En palestinsk redningsarbeider leter etter omkomne i landsbyen Umm Naser 300 meter fra grensen mot Israel nord på Gazastripen tirsdag. To småbarn og to eldre kvinner er funnet døde etter at et kloakkdeponi brøt sammen og store mengder slam og skittent vann oversvømte landsbyen tirsdag. Rundt 20 er skadd og 60 savnet, het det i meldinger fra området tirsdag kveld (Foto: Ibraheem Abu Mustafa, SCANPIX/REUTERS)

Et oversiktsbilde av landsbyen Umm Naser nord på Gazastripen, som tirsdag ble oversvømt av illeluktende vann og slam da en kloakkledning sprakk. (Foto: Ibraheem Abu Mustafa, SCANPIX/REUTERS)Et oversiktsbilde av landsbyen Umm Naser nord på Gazastripen, som tirsdag ble oversvømt av illeluktende vann og slam da en kloakkledning sprakk. (Foto: Ibraheem Abu Mustafa, SCANPIX/REUTERS)

Barna på ett og to år og to kvinner i 70-årsalderen druknet i en strøm av skittent vann og slam i beduinlandsbyen Umm Naser 300 meter fra grensen mot Israel nord på Gazastripen tirsdag. Rasende landsbyfolk sa at katastrofen skyldtes dårlig byggearbeid.

FN-tjenestemenn i området påpekte at de i årevis har advart om faren for en slik ulykke. Men forsøk på å få bygd et nytt renseanlegg og en ny ledning skal ikke ha vært hindret av de internasjonale økonomiske straffetiltakene mot palestinerne.

«Vår tsunami»

– Vi er rammet av en egen form for tsunami, sa lederen for landsbyrådet i Umm Naser, med henvisning til den dødelige bølgekatastrofen i Sør-Asia i romjulen 2004. – Vi har mistet alt, alt forsvant i flommen, hulket 65 år gamle Amina Afif utenfor restene av et lite hus.

Da palestinernes innenriksminister Hani al-Qawasmi kom for å se på skadene, ble han møtt av en rasende menneskemengde som ga de palestinske myndighetene skylden for at kloakkledningen sprakk. Qawasmis livvakter måtte skyte i luften for å spre mengden.

I et dokument fra Verdensbanken som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, heter det at renseanlegget og ledningen var galt plassert i terrenget. Den høye beliggenheten utsatte lavereliggende områder for akutt fare for oversvømmelse, mente Verdensbankens fagfolk.

Tett befolket

Bistandsarbeidere sier at renseanleggets kapasitet var tøyd til bristepunktet. Det bor rundt 1,5 millioner palestinere i den smale kyststripen Gaza, og anlegget skulle betjene de to tett befolkede områdene Beit Lahiya og Jabalya.

Penger eller materiale til utbedring er det smått med. Siden islamistbevegelsen Hamas fikk regjeringsmakt i de palestinske områdene for vel ett år siden, har vestlige land stanset mesteparten av sin bistand til palestinerne, og Israel har beslaglagt skatteinntektene deres.

En talskvinne for regjeringen i Jerusalem sa tirsdag at Israel er villig til å hjelpe de katastroferammede i Gaza «i den grad det trengs». Tirsdag kveld var det ikke kjent om de palestinske myndighetene hadde bedt om israelsk hjelp. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus