Meny

Protesterte mot feiring av slavehandel-forbud

Protesterte mot feiring av slavehandel-forbud

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Briter av afrikansk avstamning protesterer mot den storstilte offisielle feiringen av at det er 200 år siden Storbritannia forbød slavehandel. Dronning Elizabeth har fått merke afrikanskbritenes harme

Foto:
Toyin Agbetu pågripes av sikkerhetsvakter under festgudstjenesten i Westminster Abbey, der brititske samfunnstopper tirsdag feiret at det er 200 år siden Storbritannia avskaffet slavehandelen. Agbetu var opprørt over at britene bare minnet sine egne hvite helter, og ingen afrikanske frihetskjempere. Han krevde en offisiell unnskyldning for slavehandelen fra dronning og regjering. (Foto: Stephen Hird, SCANPIX/REUTERS)

Storbritannias dronning Elizabeth II lot seg ikke bringe ut av fatning, da en demonstrant tirsdag avbrøt feiringen av at det er 200 år siden britene forbød slavehandelen. (Foto: Stephen Hird, SCANPIX/REUTERS)Storbritannias dronning Elizabeth II lot seg ikke bringe ut av fatning, da en demonstrant tirsdag avbrøt feiringen av at det er 200 år siden britene forbød slavehandelen. (Foto: Stephen Hird, SCANPIX/REUTERS)

En demonstrant løp tirsdag inn foran høyalteret i Westminster Abbey, bare noen meter fra dronningens plass, og ropte slagord. Slagordene rettet seg også mot afrikanske kristne som deltok i festgudstjenesten.

- Dere burde skjemmes! Dere er en skam! Dette er en fornærmelse mot oss, skrek 39 år gamle Toyin Agbetu. Han ble pågrepet av sikkerhetsvakter, som overlot ham til politifolk utenfor domkirken i sentrum av London.

«Sorg»

Den britiske statsministeren Tony Blair, som var til stede i Westminster Abbey tirsdag, har uttrykt «dyp sorg» over britenes deltakelse i slavehandelen. Men mange afrikanere i og utenfor Storbritannia mener dette ikke er godt nok.

- Du har ikke anstendighet nok, herr Blair, til å komme med en fullgod unnskyldning. Dronningen må også beklage. Det var dronning Elizabeth I som ba sjømannen John Hawkins begynne med slavehandel, ropte Toyin Agbetu tirsdag.

- Den britiske nasjonen har aldri bedt om unnskyldning. Ingen afrikanske frihetskjemper blir nevnt. Dette er bare en minnestund for William Wilberforce, ropte han med henvisning til den hvite parlamentarikeren som var den drivende kraften bak forbudet mot slavehandel.

Forbud

Britene forbød slavehandelen i 1807, og selve slaveriet ble forbudt i hele det daværende britiske imperium i 1833. Frankrike avskaffet slaveriet i 1848, mens USA først opphevet det i 1865 etter en blodig borgerkrig som i stor grad dreide seg om dette spørsmålet.

Den anglikanske kirkens overhode, erkebiskopen av Canterbury Rowan Williams, sa i sin tale tirsdag at selv om britene gikk foran i kampen mot slaveriet, har de historisk sett grunn til å skamme seg. - Mye av vår velstand ble bygget på dette svineriet, framholdt han.

Williams påpekte også at mens det er gått to århundrer siden slavehandelen ble forbudt i de britiske koloniene, pågår denne skitne trafikken i enkelte deler av verden den dag i dag. Kampen fortsetter, sa erkebiskopen av Canterbury. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus