Meny

Mus kan finne den perfekte seng

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat som Gullhår har også mus en medfødt evne til å skille en god seng fra en dårlig.

Mus har en medfødt evne til å skille en god seng fra en dårlig. (Foto: http://flickr.com/photos/ e3000/99284256/Mus har en medfødt evne til å skille en god seng fra en dårlig. (Foto: http://flickr.com/photos/ e3000/99284256/

Forskere ved universitetet i Boston, USA, har oppdaget at en spesiell gruppe celler i musenes hjerne blir aktive når de ser et sted hvor de vil slå seg ned, skriver New Scientist.

Hjernecellene til musene responderer uavhengig av om den mulige muse-senga er sirkulær eller firkantet, noe som tyder på at også mus kan forstå abstrakte konsepter, som for eksempel ideen seng, mener forskerne.

Joe Tsien og hans kollegaer ved universitetet i Boston brukte sonder for å måle den elektriske aktiviteten i musenes hjerneceller mens musene bevegde seg fritt inni burene sine. Hver sonde kunne registrere aktiviteten fra omlag 200 hjerneceller, og viste svært store utslag av hjerneaktivitet hver gang en mus havnet i noe som minnet om den perfekte seng. Og mindre aktivitet dersom musen kom til et sted den oppfattet som upassende som seng.

Det var spesielt et område av hjernen som kalles hippocampus som var aktivt hver gang musen nærmet seg den perfekte seng. Hippocampus har funksjoner knyttet til hukommelse og romlig orientering. Og ifølge undersøkelsen forerekket mus å sove i små avlukker på størrelse med seg selv. Så vet vi det.

Forskerne sier at disse funnene demonstrer hvordan gnagere kan forstå noen abstrakte konsepter, slik som ideen om en seng. For mennesker spiller det å kunne reflektere over abstrakte begreper en avgjørende rolle for evne til å navigere oss rundt i våre omgivelser.

– Når vi sjekker inn på hotell, kan vår idé om hvordan en seng skal være hjelpe oss å kjenne den igjen fra alt annet møblement på hotellrommet, selv om senga kan se helt forskjellig ut fra alle andre senger vi har sett, forklarer Tsien.

– Og akkurat som vi mennesker har denne evnen til å kjenne igjen en seng, klarer gnagerne å kjenne igjen steder som er velegnet til å sove i.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus