Meny

Overvekt av kvinner tar doktorgrad innen medisin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det eneste fagområdet hvor kvinner avlegger flere doktorgrader enn menn er medisin.

Innenfor fagområdet medisin stod kvinner for 52 prosent av doktorgradene i 2006. Foto: Ullevål univeristetssykehus.Innenfor fagområdet medisin stod kvinner for 52 prosent av doktorgradene i 2006. Foto: Ullevål univeristetssykehus.

Fire ganger flere kvinner tok doktorgrader i 2006 enn i 1980. Men fremdeles dominerer mennene. Det viser tall fra NIFU STEP, som la frem statistikken for fjoråret denne måneden.

Skal pushe kvinner

Av 103 gjennomførte doktordisputaser ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, ble 54 avlagt av kvinner.

- Det har jo vært en strategi fra fakultetets sin side om at man skal pushe på for å få flere kvinnelige stipendiater, sier Sigrid Bergseng, seksjonssjef for Seksjon for forskerutdanning og doktorgrader ved Det medisinske fakultet til ABC Nyheter.

Hun mener at den høye kvinneandelen er fruktene av denne satsingen.

Stadig økning

I 2006 ble det gjennomført 905 doktordisputaser ved norske universiteter og høgskoler. Dette er en økning på 50 fra året før, da 855 tok en doktorgrad.

Fremdeles er mennene i overvekt, og 61,5 prosent av de som gjennomførte en disputas var menn. Menn er i overvekt på alle fagområdene, unntatt innenfor medisin, hvor nesten 52 prosent av doktorgradene ble tatt av kvinner. Innenfor landsbruksfag og veterinærmedisin står kvinner for 32 av 65 doktorgrader, altså tilnærmet halvparten.

I 1980 stod kvinner for 10,2 prosent av doktorgradene. I 2006 hadde denne andelen økt til 38,3 prosent. Andelen kvinner har altså økt bortimot fire ganger på 26 år.

En utfordring

Innenfor teknologiområdet er mennene klart i overtall, hvor de stod for nesten 87 prosent av doktorgradene.

Torbjørn Arlov, som er seniorrådgiver ved Enhet for forskning og nyskaping ved NTNU, sier til ABC Nyheter at man må se hele utdanningsløpet under ett.

- Vi trenger jenter som interesserer seg for teknologi og naturvitenskapelige fag, som søker seg inn på studiene og som i neste instans søker et doktorgradsstipendiat.

- Vi har en utfordring med rekruttering innenfor teknologi- og realfagene generelt sett. Vi har hatt veldig fokus på å rekruttere studenter til disse studiene.

Men dette er langsiktig, og det vil ta lang tid før vi får en tilnærmet lik søkning til disse fagene.

Tabell: Doktorgrader i 2006 per fagområde og kjønn (Kilde: NIFU STEP)

FagområdeKvinner
Menn
Totalt
Humaniora
49
61
110
Samfunnsvitenskap
75108183
Matematikk/naturvitenskap
63146209
Teknologi
16106122
Medisin112104216
Landbruksfag/veterinærmedisin323365
Totalt347
558905

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus