Meny

Norsk film best i Norden

Norsk film best i Norden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danskene har for alvor fått øynene opp for norsk film. - Før var det oss som lo. Nå er det Oslo som ler, skriver den anerkjente avisen Berlingske Tidende.
Foto: Fra filmen «Sønner».
Copyright: Knut Strand/Sandrew Metronome Norge

Filmredaktør Ebbe Iversen skriver i en kommentar i dag at danske filmskapere bør se opp for norsk film. «Norge har posisjonert seg som Nordens ledende filmnasjon», uttaler den begeistrede dansken.

Ifølge Iversen har norsk film frem til nå hatt et rykte på seg som et provinsielt fenomen som danskene har betraktet med «mild overbærenhet, hvis vi da overhodet har giddet å interessert oss for det». Han skriver at med unntak av «Orions Belte» og «Elling» så har Norge hatt rykte på seg som «den flinke men litt tungenemme lillebroren i skandinavisk filmkunst». Men nå er altså de tider forbi og han mener at nordmennene er i ferd med å passere sine danske kolleger.

Årsaken til denne plutselige hyllesten er at fire norske filmer i disse dager deltar på den danske festivalen NatFilm. Filmene «Sønner», «Free Jimmy», «Fritt Vilt» og «Reprise» er alle del av festivalens fokus på nordisk film; «Norwave».Det blir lagt vekt på at disse filmene er svært så forskjellige, noe som indikerer at norsk filmproduksjon for tiden er meget allsidig.

Iversen trekker også fram Torill Koves Oscar for «Den danske dikter» og filmer som «Naboer», «Uro» og «Gymnaslærer Pedersen» som eksempler på at norsk film er på riktig spor.

Langfilmkonsulent i Norsk Filmfond Vera Micaelsen mottar nyheten om Iversens kommentar med stor entusiasme.

- Dette er ekstremt hyggelig, særlig ettersom Ebbe Iversen er en av de i Norden med absolutt best oversikt på film, sier hun til ABC Nyheter.

- Vi her i Norge er jo veldig fan av danske filmer og har kanskje følt at de har lagt et hestehode foran oss, derfor er det fantastisk at danskene opplever at vi løper forbi dem, stråler Micalsen.

Langfilmkonsulenten synes det er særlig morsomt at Ebbe påpeker allsidigheten innen norsk film.

- Norsk film er i dag fryktelig vital og sprell levende! Danskene har utrolig mye bra i vente, avslutter hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus