Meny

Betaler tilbake Uganda-underslag

Betaler tilbake Uganda-underslag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelpeorganisasjonen CARE Norge fikk underslått byggematerialer for 80.000 dollar. Nå sender Utenriksdepartementet regningen.
Foto: Scanpix
Uganda har de siste årene slitt  med flyktninger fra Sudan, Kongo og Rwanda i tillegg til interne flyktninger.

- Vi krever 226.570 kroner tilbakebetalt fra CARE, sier avdelingsdirektør Susan Eckey i UD til ABC Nyheter.

Underslaget kom frem i organisasjonens sluttrapport på et prosjekt UD støttet med to millioner kroner, og ble innberettet til departementet i slutten av juni 2004.

CARE Uganda overførte vel 80.000 amerikanske dollar til sin lokale samarbeidspartner CARITAS-Gulu, som skulle bruke pengene til byggematerialer, fremgår det av brevet CARE Norge mottok i mars.

Den lokale samarbeidspartneren kunne imidlertid ikke gjøre rede for hvor og hvordan materialene hadde blitt brukt i Pabbo leir i det nordlige Uganda. De ansvarlige ble sagt opp, politianmeldt og tiltalt.

- Denne saken er sterkt beklagelig. Men det er veldig sjelden slikt skjer i vårt system, og vi har skjerpet både rutinene og policy i forhold til lokale partnere, sier økonomi- og administrasjonssjef Kjell Stokvik i CARE Norge.

CARITAS og CARE Uganda har i etterkant dekket 19.463 dollar, mens 60.732 dollar (431.562 kroner) er tapsført. UD krever halvparten av beløpet og halvparten av administrasjonskostnadene tilbakebetalt, til sammen 226.570 kroner.

«I vurderingen av spørsmålet om tilbakebetaling har departementet lagt vekt på at CARE Norge har hovedansvaret for midlene fra Utenriksdepartementet», heter det i brevet fra Utenriksdepartementet. Det er også vektlagt at CARE «ikke hadde regulær tilgang til distriktet». Underslaget skjedde på vårparten i 2003.

- Vi kommer til å akseptere innstillingen fra UD og tilbakebetale beløpet innen fristen, sier Stokvik.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om tre underslag hos Kirkens Nødhjelp og underslag hos Flyktninghjelpen i Liberia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus