Meny

Skolegutt med terrorsprengstoff

Skolegutt med terrorsprengstoff

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprengstoffet som tok livet av 17 år gamle Akram Aldasoki, var av samme type som ble brukt under terroraksjonene i London i 2005.
Foto:

- Det var tungt for ham å gjenoppleve det som skjedde, sier forsvareren til Johad Aldasoki (21), advokat Hanna Fossen. 21-åringen nekter straffskyld for uaktsomt drap på lillebroren sin. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Den 17 år gamle kjemistudenten drømte om å få nobelprisen i kjemi, ifølge broren Jihad Aldasoki (21). Isteden endte han sitt liv på verandaen til leiligheten han bodde i på Grorud. Kjemiferdighetene han fikk på skolen, brukte han til å lage sprengstoffet som tok livet av ham.

I Oslo tingrett mandag kom det fram at det svært sensitive og kraftige sprengstoffet forårsaket ekstreme sprengskader kvelden 17. august 2005. De to brødrene og en kamerat var i ferd med å lage en primitiv rørbombe da alt gikk galt.

Gråtkvalt forklaring

Gråtkvalt og med sterkt opprørt stemme fortalte Jihad Aldasoki om sekundene da lillebrorens hjemmelagde bombe eksploderte. Den 17 år gamle gutten ble påført ekstreme skader i eksplosjonen. Metallsplinten som gikk gjennom hjertet, tok livet av ham.

- Det kom et hvitt lys nedenfra, og jeg husker skrik fra alle kanter. Det viste seg at det var jeg som skrek. Det siste jeg husker da broren min falt, var at han spurte meg hvorfor jeg skrek så fælt, fortalte Aldasoki da han forklarte seg for retten mandag formiddag.

Sprengstoffet var av samme type som blant annet ble brukt under terroraksjonene i London i juli 2005, men aktor tror bomben var ment å skulle brukes mot en sporveisautomat. Ingenting tyder på at brødrene hadde alvorlige forbrytelser i tankene.

Nå står Jihad Aldasoki tiltalt for blant annet uaktsomt drap på broren sin, men han erkjente ikke straffskyld på noe punkt i tiltalen da Oslo tingrett startet behandlingen av straffesaken mot ham og en 22 år gammel kamerat mandag.

Nekter skyld

- Han erkjenner de faktiske forhold, at han var til stede, men han erkjenner ikke å ha forstått eller hatt forutsetninger for å forstå konsekvensene, sier 21-åringens forsvarer, advokat Hanna Fossen, til NTB.

Den da 17 år gamle Akram Aldasoki døde på stedet etter å ha fått en metallsplint gjennom hjertet. Han hadde selv fylt røret med et høyeksplosivt pulver og var i ferd med å tette det med en trekork da pulveret detonerte på verandaen i leiligheten på Grorud i Oslo i august 2005.

På sekunder ble livet og verdenen til storebroren Jihad forandret for alltid. Han fikk selv sprengt bort den nedre delen av begge bena, venstrehånden og fikk sterkt nedsatt syn.

Jihad Aldasoki hjalp broren med å holde metallrøret mens trekorken ble slått inn med hammer ovenfra.

Uaktsomt drap

- Et menneske mistet livet, og et annet ble stygt kvestet, derfor er det tatt ut tiltale for uaktsomt drap. Det er det samme som vi bruker ved vådeskudd, bilulykker og andre slike hendelser, sier aktor, statsadvokat Pål S. Berg, til NTB.

Han avviser kritikken fra forsvarerne om at tiltalen for uaktsomt drap er for drøy. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus