Meny

Kokkvold: – Nord-Irlands beste sjanse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært tent mange håp i Nord-Irland før, håp som har vist seg å briste. Men denne gang er sjansen til en varig løsning bedre enn noen gang, sier Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold til NT

Storbritannia-kjenner Kokkvold mener dette er Nord-Irlands beste sjanse. Foto: ScanpixStorbritannia-kjenner Kokkvold mener dette er Nord-Irlands beste sjanse. Foto: Scanpix

Oslo (NTB): Kokkvold mener det er et folkelig press nedenfra som har ført fram til mandagens avtale om et regjeringssamarbeid mellom det republikanske partiet Sinn Fein og det protestantiske og probritiske Demokratisk Unionistparti DUP. Skepsisen fins fortsatt på begge sider.

- Folk på ytterfløyene, ikke minst på den protestantiske siden, vil fortsatt kunne ødelegge. Men det folkelige presset på partene for å få samarbeidet til å lykkes, er større enn noen gang, sier Kokkvold til NTB mandag.

- Til syvende og sist handler dette om hvorvidt Irland skal være én eller to nasjoner. Her har forutsetningene for debatten endret seg i og med at Irland i dag er en stor økonomisk suksess, samtidig som utviklingen i EU gjør nasjonalgrensene mindre viktige, mener han.

Storbritannias statsminister Tony Blair har sammen med sin irske kollega Bertie Ahern vært pådrivere for forsoning i Nord-Irland. Regjeringsavtalen vil bidra til å bedre Blairs ry, som er tynnslitt etter den britiske deltakelsen i Irak-krigen, sier Per Edgar Kokkvold til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus