Frykter kamp mot barnesoldater

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske soldater forberedes på å takle barnesoldater. Hvis Norge øker sitt FN-engasjement i Afrika, slik regjeringen ønsker, kan møter med bevæpnede barn lett bli etiske dilemmaer for våre styrker, men

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Vi vet at barn blir brukt i krig både i Afghanistan og i afrikanske land som vi kan komme til å sende bidrag til. Det kan bli et etisk dilemma for våre styrker, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix-Vi vet at barn blir brukt i krig både i Afghanistan og i afrikanske land som vi kan komme til å sende bidrag til. Det kan bli et etisk dilemma for våre styrker, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix

På hennes initiativ ble det mandag arrangert en bred fagkonferanse på Akershus festning, nettopp om de problemer norske styrker kan stå overfor i møte med barn i stridende styrker. Det kan bli stadig mer aktuelt, ifølge forsvarsministeren, som vil styrke samarbeidet med de frivillige organisasjoner.


- I tidligere internasjonale operasjoner, som på Balkan og i Midtøsten, var ikke dette like sannsynlig. Men vi vet at barn blir brukt i krig både i Afghanistan og i afrikanske land som vi kan komme til å sende bidrag til. Det kan bli et etisk dilemma for våre styrker, sa Strøm-Erichsen i sin innledning på konferansen.


Så sent som sist høst arrangerte Nobels Fredssenter i gamle Vestbanen en utstilling som i all sin gru viste tragiske sider ved konflikter der barn ble sendt ut i krig av kyniske krigsherrer. Utstillingens tittel var like tragisk som skremmende: «Barnesoldaten - livredd og livsfarlig». (©NTB)