Utleverte opplysninger om 16.000 kvinner i kreftundersøkelse

Utleverte opplysninger om 16.000 kvinner i kreftundersøkelse
Utleverte opplysninger om 16.000 kvinner i kreftundersøkelse
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Datatilsynet har Universitetet i Tromsø systematisk og uautorisert utlevert helseopplysninger om kreftsyke kvinner ved å sende opplysninger i postkort. - 16.000 kvinner mottok dette brevet, s

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Illustrasjonsbilde fra mammografi ved Ullevål universitetssykehus.

Datatilsynet sier at postkortet var formulert på en slik måte at det var egnet til å gi utenforstående lesere forståelsen av at adressaten har eller har hatt kreft.

Datatilsynet konkluderer med at man her står «overfor en systematisk og uautorisert utlevering av helseopplysninger, både til postvesenets ansatte og til adressatens eventuelle familiemedlemmer og naboer.»

- Selv hadde jeg ikke tenkt å informere verken naboen eller postens ansatte om min kreftsykdom - og ønsket heller ingen hjelp av det norske helsevesen eller andre til å bekjentgjøre mine private sykehistorier, skriver en kvinne til Datatilsynet.

Kvinnen ble operert for kreft i 2006, og deltar i undersøkelsen «Kvinner og kreft.» Hun reagerer på at et skjema om undersøkelsen ble sendt til henne som åpent postkort, og ikke i en konvolutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er postkortet som ble sendt ut til 16.000 kvinner i forbindelse med undersøkelsen «Kvinner og kreft». På baksiden stod navn og adresse.Dette er postkortet som ble sendt ut til 16.000 kvinner i forbindelse med undersøkelsen «Kvinner og kreft». På baksiden stod navn og adresse.

Om skjemaet som ble sendt ut skriver hun blant annet:

«... Imidlertid var jeg bortreist da det havnet i min postkasse, deretter travel, fikk ikke fylt ut skjemaet og mottok etter en tid en purring. Og det er denne purringen jeg gjerne vil gjøre oppmerksom på. Den ble sendt ut som et slags postkort i størrelse C5 og ikke i konvolutt. På forsiden står det med store bokstaver 'Kvinner og kreft' - der det anmodes om at spørreskjemaet sendes inn. På baksiden står mitt navn og adresse pluss et nummer.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun hevder at både naboer og postens ansatte kunne få tilgang til opplysningene.

Brøt personopplysningsloven

Datatilsynet vurderer at utsendelsen innebærer et brudd på personopplysningslovens § 13. Der står det blant annet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den behandlingsansvarlige og databehandleren skal gjennom planlagte og systematiske tiltak sørge for tilfredsstillende informasjonssikkerhet med hensyn til konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet ved behandling av personopplysninger.»

Dette ble altså ikke gjort, til tross for at professor Eiliv Lund på skjemaet sier at alle opplysninger vil behandles konfidensielt og etter Datatilsynets regler.

Beklager ikke

32.000 kvinner ble invitert til å være med i undersøkelsen, hvorav cirka 16.000 fikk en tilsvarende purring som den kvinnen klager til Datatilsynet på. Professor Eiliv Lund, som er ansvarlig for undersøkelsen, sier til ABC Nyheter at de nå har endret på rutinene.

Vil dere beklage overfor disse kvinnene?

- Vi så ikke hensikten med det, så vi har ikke sendt ut noen beklagelser.

Hvorfor ikke?

- Vi vet ikke hvem som har klagd. Det blir litt voldsomt å sende ut 16.000 brev når det bare er en som har klagd. Disse kvinnene vil jo ikke skjønne hva som foregår.

Er ikke dette i overkant amatørmessig?

- Ja, det kan du si. I etterkant kan vi se at enkelte kunne føle seg støtt. Men vi har gjort sånn i masse andre undersøkelser tidligere, sier Lund.