Meny

Med hodet fullt av musikk

Med hodet fullt av musikk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om navnet hans kanskje ikke er så kjent, har de fleste nordmenn trolig hørt minst én låt som er skrevet av Martin Hagfors.

Foto:
Carina Rønning

I tillegg til å være primus motor i Home Groan har Hagfors skrevet tekster for blant andre The National Bank, Askil Holm og BigBang. Nå er han aktuell med bandet HGH, som består av ham selv og Håkon Gebhardt. ABC Nyheter møtte ham på Teddys Cafe i Oslo for en prat om plata «All the Men in Dresses» og alt annet Martin har på tapetet.

- «All the Men in Dresses» var en tittel som kom veldig tidlig, forteller Martin ivrig når vi begynner å snakke om det nye albumet. Vi ville sette søkelyset på polariseringen mellom den kristne og muslimske verden, og skrev sanger med dette som tema. Se på paven, kardinalene og imamene - de går rundt i kjolene sine og skal liksom fortelle oss hvordan vi skal leve, sier Hagfors med en viss avsky i stemmen.

- Bush rådførte seg med Gud før han invaderte Irak, Blair er kjent som en gudfryktig mann, og da vi skrev låta var vi midt i Bondeviks prestevelde her i Norge.

- Så plata gir et litt kritisk blikk på religion?

- Vel, du har disse mektige menneskene og herrene i kjoler som turer fram med budskap som kanskje var aktuelle for 2000 år siden. I utgangspunktet er jo kjærlighetsbudskapet det viktigste i kristendommen, men i dag blir religion misbrukt i politikken. Kjærlighetsbudskapet har forsvunnet, i bunn og grunn dreier det seg om penger. Og olje. Da Irak ble invadert, var det jo like dårlige tilstander i flere land i Afrika. Men dét var liksom ikke så interessant, forteller han engasjert.

Plata er utvilsomt preget av politisk engasjement. Dette merkes kanskje aller best i låta «Afghanistan», en spesialskrevet bluegrasslåt Hagfors først framførte i forbindelse med sultestreiken utenfor Stortinget i høst.

- Jeg leste en anmeldelse av plata der jeg fikk jeg kritikk for å være for direkte. «Yes!», tenkte jeg da, sier Martin og gliser.

- Jeg syns musikere generelt er for redde for å provosere. Jeg ønsker å ta opp aktuelle temaer og komme med kritikk, men jeg gjør det også med god en porsjon humor, sier han og siterer den nevnte sangen:

If you don't want to go and you hunger strike
We'll drag you by the hair on the very next flight
We'll offer you a meal in celluloid wrap
When the light turns green you can take a crap on
Afghanistan

Moderne innspilling

«All the Men in Dresses» er HGHs femte album, og skiller seg litt fra de tidligere platene i lydbilde og produksjon.

- I vår verden var dette en pompøs og big-time innspilling, forklarer Martin. Da vi spilte inn den første plata, var vi tre mann rundt én mikrofon, og det låt deretter. Vi har også spilt inn album med en gammel Tandberg båndopptaker mens vi var på turné. Denne plata er en fullt moderne, digital studioinnspilling. Spesielt var dette med å sende filer fram og tilbake i landet en ny opplevelse.

- Tror du dette har påvirket hvordan plata låter?

- Bare til det bedre, i tilfelle. Det gjorde det mye lettere å jobbe med plata. For eksempel gjorde jeg ferdig innspillingen av kompet, koret og alt det der før jeg sendte filene opp til Håkon. Så satt han der oppe i Trøndelag og gjorde sine overdubs før han sendte filene til meg igjen. Vi har sluppet tøylene litt på denne plata, fordelt arbeidsoppgavene og latt ting oppstå av seg selv. Martin småler og fortsetter: Håkon og jeg har vært gift så lenge og turnerer så mye sammen at det kan være greit med litt pause fra hverandre, kan du si... Men vi har et veldig godt forholdt til hverandre, og låtene «Brother» og «Gangrene Blue» er humoristiske kjærlighetssanger vi har skrevet til hverandre. Noen kjærlighetssanger må man jo også ha.

Den ufrivillige predikanten Father Seb

Foto: Carina RønningFoto: Carina Rønning

En av låtene på «All the Men in Dresses» heter «Father». I likhet med flere av HGHs tidligere plater og låter, handler denne sangen om den mystiske Father Seb. Hvem er egentlig denne mannen?

- Sebastiano er en mann fra Trieste i Nord-Italia som vi møte på Reeperbahn for en del år siden, som er sjåføren vår når vi er på turné i Europa. Han er en utrolig bra mann, som sier mange kloke ting. Vi har gjort ham til predikant for en slags åpen religion vi kaller Sebisme, men Seb selv føler seg litt beklemt i denne rollen. Sånn sett er han litt som Brian i «Life of Brian», ler Martin. Sebismen bygger på slagordet «Love - Tolerance - Movement», og disse ordene forklarer egentlig hva konseptet går ut på - kjærlighet og medmenneskelighet. Når vi er på turné, prøver vi å rekruttere nye Sebister, og mange liker det enkle budskapet. Father Seb er en klok mann, men han har sine svake sider, og kan for eksempel plutselig forsvinne og være borte i noen måneder. Da er han kanskje deprimert eller på fylla, men han reiser seg alltid igjen. Det er dette låta «Father» handler om.

Låtskriving - en tilpasningsprosess

I tillegg til låter til HGH, Home Groan og hans andre private prosjekter, har Martin Hagfors skrevet låter og tekster for et utall forskjellige artister. BigBang, National Bank, Martin Horntveth, Askil Holm, Elisabeth Andreassen og Helldorado kan nevnes, og stadig nye navn kommer til på lista. Men hvordan er det å skrive sanger for andre i forhold til å skrive for seg selv?

- Det er helt klart en forskjell på det. Når man skriver tekster for andre artister, må man tilpasse seg deres stil og uttrykk, og artistene må kunne stå inne for det teksten formidler, forklarer han. Som regel betyr det at jeg må moderere meg litt, og skrive litt mildere tekster. For eksempel jobbet jeg nylig med BigBang, og jeg hadde en ferdig låt som Øystein Greni ville spille inn. Imidlertid var han litt ukomfortabel med teksten, og da skrev jeg rett og slett en ny. Den originale teksten har jeg tatt vare på, og den kommer trolig med på min neste plate. Mange artister er redde for at sangene skal ha for mye edge og bli for direkte. Jeg er helt uenig, jeg synes sangtekster skal ha en brodd. Derfor prøver jeg ofte å tøye grensene for artistene, og se hvor kantete tekstene kan være før de blir ukomfortable med dem.

En aktiv mann

- Så du tenker allerede på neste plate? Har du noen andre planer i tiden framover?

- Ja, det blir mye forskjellig. Jeg har begynt å jobbe med The National Bank igjen, og med Martin Horntveths kommende soloplate. Jeg jobber også en del med nye låter til mitt eget soloalbum; det blir ganske annerledes. Lars Horntveth skal produsere og være med å spille, og planen er å overlate hele instrumenteringen til ham. I tillegg dukker det opp ting hele tiden. Jeg skal produsere plata til Johnny Hide (fra Number Seven Deli), jeg har noen tekster til Helldorado liggende, og er også i dialog med Elin Tvedt, som har platekontrakt.

- Og det blir tid til HGH innimellom også?

- Ja, vi skal spille en del live nå. Først skal Håkon og jeg ut på en turné til barneskoler i Trøndelag med et prosjekt vi kaller «Meg og kameraten min». Det er et ganske fint opplegg, det er Håkon og jeg som spiller, samt en dame som bruker en overhead til å lage skyggebilder som supplerer sangene. Så blir det selvfølgelig en del vanlige HGH-jobber, og til høsten skal vi lansere «All the Men in Dresses» i resten av Europa.

- Så du sliter ikke med å fylle dagene?

- Nei, det er alltid noe å gjøre. Og sånn må jeg ha det. Jeg blir sur hvis jeg ikke har noe å jobbe med, sier den engasjerte musikeren.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Siste nytt
22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus