Meny

Får ikke lese bibelen for pasienter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hjemmesykepleier som leste bibelvers for en dødssyk pasient gikk over streken, mener fylkeslege Petter Øgar i Sogn og Fjordane.

Pasienten opplevde større uro og dødsangst etter opplesningen fra bibelen, mener de pårørende. Ill.foto: ScanpixPasienten opplevde større uro og dødsangst etter opplesningen fra bibelen, mener de pårørende. Ill.foto: Scanpix

Fylkeslegen har vurdert saken etter at pasientens pårørende klagde sykepleieren inn for Helsetilsynet, melder NRK.
– Sykepleieren har vært mer aktiv enn det vi mener er rett i forhold til å forkynne et religiøst budskap, sier Petter Øgar.
Ved flere tilfeller skal sykepleieren ha lest fra Bibelen og bedt sammen med den dødssyke kvinnen. Hjemmesykepleieren oppsøkte også den syke kvinnen på sykehuset. Ifølge de pårørende førte besøkene til mer uro og dødsangst.
– Pasienter som er alvorlig syke har behov for å diskutere åndelige ting og det må vi møte dem på, men helsepersonell skal la pasienten styre dette og selv være forsiktige med å lede an i en forkynnende retning, sier Øgar.
Hjemmesykepleieren har på sin side bedt rådet for sykepleieetikk om å vurdere saken.
– Med de opplysningene vi har fått i saken, har vi vurdert dette som god praksis i motsetning til hva Helsetilsynet sier, opplyser rådets leder Maria Aakre.
Uro og dødsangst er en nødvendig del av en livsavslutningsprosess for de fleste av oss, mener Aakre. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus