Hva er en god spiss?

Hva er en god spiss?
Hva er en god spiss?
Artikkelen fortsetter under annonsen

John Carew er rask og sterk, og på mange måter en klassespiss - i alle fall i perioder. Men foran mål er han temmelig dårlig. Det ser ut til at Åge Hareide ikke har reflektert over det, noe som er r

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix

Dag Vidar Hanstad

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com

Det er et syn å se John Carew når han forserer. Knapt noen motstandere er i stand til å henge med den raske angrepsspilleren. Også er han så sterk. Et par forsvarsspillere blir gjerne viftet unna før han setter kursen for motstanderens mål.

Men da er det som oftest slutt. Det er forunderlig at han fremstår så til de grader dårlig til å avslutte. Det må managere for toppklubber i Spania, Tyrkia og Frankrike ha reflektert over. For etter en god start med noen scoringer, er det blitt måltørke. En spiss som ikke lager mål, lever farlig. For Carew har det gitt mindre spilletid, frustrasjon - og så en inntektsbringende overgang til ny klubb.

Men her hjemme har vi klokketro på Carew. Mediene overgår hverandre i lovprisning, mens landslagssjefen aldri har lagt skjul på at den høyvokste spissen er hans viktigste mann. Søndag fortsatt han i samme spor, og fortalte at han aldri hadde sett Carew jobbe så hardt. Han la til at Norges midtspiss ikke er som andre måljegere. De hviler seg gjerne og kan være temmelig usynlige i perioder - for så å dukke opp i avgjørende øyeblikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette sier en landslagssjef som er like opptatt av å telle målsjanser som Drillo, men som sliter med en betydelig lavere uttelling på sjansene. Slik var det i kvalifiseringen til VM i Tyskland, og slik er det i den pågående EM-kvaliken.

Når det gjelder John Carews målsjanser, må det nesten legges til et par anførselstegn fordi det er snakk om strømpeskudd som triller inn til keeper eller går et par meter til side for mål. Og her er det slett ikke snakk om at marginene ikke er på han side. Etter nesten 900 dager kom den første scoringen på Ullevaal da han lørdag trillet et straffespark nesten midt i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den opplagte forklaringen er at Carew er dårligst der spisser skal være best. Alternativt jobber han for mye utenfor "boksen". Det er jo prisverdig, men neppe klokt når han samtidig skal være mannen som lager målene. Her skurrer Hareides opplegg en god del, for det norske spillet legges til en stor del opp for å få Carew i avslutningsposisjon. Han er såkalt ensom spiss i det norske laget, med en "hengende spiss" bak seg. Så langt er det bare Ole Gunnar Solskjær i form som fyller denne rollen optimalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg mener ikke at Carew skal vrakes, men Hareide må disponere ham annerledes eller gjøre noe med det som skjer rundt ham. En mulighet er at han fritas for en del av pliktjobbingen, men i større grad skal lure rundt i straffefeltet for å bruke rykket og kraften i avgjørende øyeblikk. Alternativt kan han flytte ut på siden - et forsøk mange mente ikke falt heldig ut da Nils Johan Semb i sin tid forsøkte det. Jeg tror det kunne ha blitt bra hvis man hadde vist litt mer tålmodighet.

Da kan man få plass til en mann på topp som i større grad fremstår som notoriske måljegere. Som Erik Nevland, en mann Hareide hentet inn i troppen i går. Ole Martin Årst og Steffen Iversen er andre kandidater - når de utover våren kvitter seg med skader og kommer i form.

For Hareide må foreta seg noe - i tillegg til å slutte med å telle Carews strømpeskudd som målsjanser. Skal Norge kunne ta et steg videre, kan ikke lagets sjanser først og fremst bli skapt etter cornere og innkast.

Les flere kommentarer på www.sportsanalyse.com

JOHN CAREWS KLUBBER:
Lørenskog
Vålerenga
Rosenborg
Valencia
Roma
Besiktas
Lyon
Aston Villa

Les også Hanstad-kommentaren om OL-kampen: Favorittstempel til ingen nytte

Tidligere kommentarer fra Dag Vidar Hanstad finner du her.