Meny

RAF-terrorist løslatt i Tyskland

RAF-terrorist løslatt i Tyskland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrordømte Brigitte Mohnhaupt er på frifot, etter 24 år i tysk fengsel. Nå ber hun om å få være i fred - men spørsmålet er om tyskerne er villige til å tilgi og glemme.
Foto/fakta:

Fengselet i Aichach der RAF-terrorist BrigitteMohnhaupt satt fengslet. Foto: Reuters / Scanpix

 

Fakta om Røde Arméfraksjon (RAF)

*Tysk: Rote Armee Fraktion (RAF). Også kjent som Baader-Meinhof-banden etter to av de opprinnelige lederne.* Venstreorientert tysk terrorgruppe som beskrev seg selv som en «bygerilja».

* Gruppen var aktiv i rundt 20 år fram til begynnelsen på 1990-tallet. De sto bak bombeattentater, mordbranner, bankran, bortføringer og drap. RAF drepte over 30 mennesker i sine aksjoner mellom 1970 og 1991.

* Gruppens begynnelse tidfestes til 14. mai 1970 da journalisten Ulrike Meinhof befridde Andreas Baader som var fengslet for politisk motivert brannstifting.

* De fleste av gruppens opprinnelige medlemmene ble arrestert i juni 1972.

* Mellom 1974 og 1977 begikk flere av medlemmene i den opprinnelige Baader-Meinhof-banden selvmord i fengsel. Sympatisører fastholder at de ble drept.

* Høsten 1977 bortførte RAF presidenten i den vesttyske arbeidsgiverforeningen, Hanns Martin Schleyer, for å få de gjenlevende fengslede medlemmene frigitt. De fikk støtte av en palestinsk gruppe som kapret et Lufthansa-fly. Etter at det kaprede flyet ble stormet av vesttyske sikkerhetsstyrker i Somalias hovedstad Mogadishu, begikk de tre ledende gjenlevende fengslede RAF-medlemmene, deriblant Baader, selvmord. RAF svarte med å drepe Schleyer.

*Den nye RAF generasjonen fikk organisatorisk og finansiell hjelp fra DDR. Flere av medlemmene gikk i dekning i Øst-Tyskland, hvor de ble arrestert etter gjenforeningen.

*20. april 1998 ble det offentliggjort en erklæring fra RAF der gruppen oppløste seg selv. (©NTB) 

Berlin (NTB-DPA-AFP): Mohnhaupt forlot Aichach-fengselet i det sørlige Tyskland søndag morgen, to dager tidligere enn planlagt. En tysk domstol ga i februar ordre om at hun skulle løslates, fordi hun hadde sonet sin minimumsstraff og ikke lenger betraktes som farlig.

Mohnhaupt var dømt for delaktighet i ni drap begått av terrorgruppen Røde Arméfraksjon (RAF) på 1970-tallet. Mohnhaupt var del av RAFs «annen generasjon», som tok over etter grunnleggerne Andreas Baader, Ulrike Meinhof og deres medsammensvorne.

Ordknapp

Selv om hun fikk gå to dager før den offisielle datoen for løslatelsen, møtte Mohnhaupt et blitzregn straks hun kom ut av fengselsporten, og det haglet med nysgjerrige spørsmål fra mediene. Men 57-åringen hadde ikke mye å si.


Hun slo fast at hun ikke ville gi noen intervjuer, gikk inn en bil som venner av henne var kommet med og ble kjørt bort, uten at noen fikk vite hvor hun skulle. Fengselsdirektør Wolfang Deuschl kunne ikke bekrefte at Mohnhaupt vil slå seg til i byen Karlsruhe.


En prest som har besøkt henne regelmessig i fengselet i Aichach i Schwaben-regionen fem mil nordvest for München beskrev henne som «en uavhengig og intelligent kvinne» og «en svært hyggelig person».

Standpunkt

- RAF har tatt avstand fra vold og Brigitte Mohnhaupt tok dette standpunktet på linje med de andre, fastslo fengselspresten Siegfried Fleiner. Enken etter en av RAFs ofre, industrilederen Hanns Martin Schleyer, har imidlertid sagt at hun er « forferdet» over at Mohnhaupt får gå.


Schleyer, riksadvokat Siegfried Buback i det daværende Vest-Tyskland og storbanken Dresdner Banks sjef Jürgen Ponto var blant de mest kjente ofrene for RAFs drapskampanje. Denne kampanjen nådde sitt høydepunkt høsten 1997.


Andreas Baader og Ulrike Meinhof begikk selvmord i Stammheim-fengselet ved Stuttgart i 1977.


Etter løslatelsen av Brigitte Mohnhaupt sitter tre tidligere RAF-medlemmer fortsatt i tyske fengsler. En av dem, Christian Klar, har søkt om benådning for å bli løslatt før tiden.


RAF ble erklært oppløst i 1998. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus