Meny

Øyenvitne: - Britene var i irakisk farvann

Øyenvitne: - Britene var i irakisk farvann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske fiskeren som varslet verden om Irans arrest av 15 britiske sjøfolk, sier skipet britene gjennomsøkte lå til ankers i irakisk farvann. Iranerne hevder britene krenket deres farvann.

Foto:
En hurtiggående båt fra den irakiske marinen patruljerer i vannveien Shatt al-Arab innerst i Persiabukta. En irakisk fisker som var øyenvitne til arrestasjonen av 15 britiske marinegaster og soldater i disse farvannene fredag, sier til nyhetsbyrået Reuters at britene helt klart befant seg i irakisk farvann. Iranerne anklager dem for grov og overlagt grensekrenkelse (Foto: Atef Hassan, SCANPIX/REUTERS)
Teheran (NTB-Reuters-AP): Medlemmene av FNs sikkerhetsråd samlet seg lørdag til møte i New York for å drøfte nye sanksjoner mot Iran i striden om landets atomprogram. EUs utenrikssjef Javier Solana advarte om å la striden om de arresterte britene påvirke disse drøftingene.

Men episoden ved munningen av vannveien Shatt al-Arab innerst i Persiabukta fredag kastet lange skygger over New York-møtet.

- Vi fastholder at våre folk var i irakisk farvann, sa en ikke navngitt britisk diplomat i den iranske hovedstaden Teheran lørdag.

Denne episoden så ut til å bli bekreftet av fiskeren som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

- Skipet var i irakisk farvann, fastslår han bestemt, og tilføyer at han har drevet fangst i disse farvannene i mange år og vet godt hvor grensen går.

Iran anklager britene for grensekrenkelse og «åpenlys aggresjon». De 15 arresterte britene, som dels er marinegaster og dels marineinfanterister, er sendt til Teheran for avhør og har det bra, ble det sagt på offisielt iransk hold lørdag. (©NTB)

Les også:

Iran: - Britene har tilstått grensekrenkelse

Iran fordømmer «britisk inntrenging»

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus