Tyrkias nye syvårsplan

Tyrkias nye syvårsplan
Tyrkias nye syvårsplan
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går erklærte Tyrkias sjefsforhandler Ali Babacan at første utkast til Tyrkias veikart til EU var klart. Med denne syvårsplanen vil Tyrkia sikre at landet er klart for EU-medlemskap innen 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Tyrkias sjefsforhandler Ali Babacan mener landet er klart for EU i 2014. Foto: Reuters / Scanpix

Tross alvorlige tilbakeslag holder Tyrkias stø kurs mot Europa. Tyrkias regjering erklærte tidligere denne måneden at de selv ville selv ta kontroll over sin egen medlemskapsprosess. Og med en ny syvårsplan skal Tyrkia være klart for medlemskap i 2014.

Forhandlingsprosessen med EU ble i desember i fjor suspendert i åtte av medlemskapsforhandlingens 35 kapitler. Dette skjedde i kjølvannet av Kypros-krisen.

Som en reaksjon på EUs sviktende evne til å drive medlemskapsprosessen fremover valgte Tyrkia i begynnelsen av mars å ta saken i egne hender.

I et møte med den Brussel-baserte tenketanken European Policy Centre erklærte Tyrkias sjefsforhandler Ali Babacan at Tyrkia innen april ville presentere en fremdriftsplan som ville fungere uavhengig av EUs formelle medlemskapsprosess.

- Den formelle prosessen vil i høy grad bli påvirket av det politiske klimaet og nasjonale politiske interesser, forklarte Babacan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har laget en ny strategi. Den vil fungere som en basis for våre egne prioriteringer og tidsfrister, uttalte han i møte med European Policy Centre.

Ifølge EUObserver la han vekt på at Tyrkia vil arbeide for å tilfredsstille samtlige kriterier, inkludert de 8 kapitlene som er suspendert.

Europakommisjonen stilte seg positiv til initiativet, som ifølge Tyrkias sjefsforhandler Ali Babacan vil føre til at Tyrkia vil være klart for EU-medlemskap innen 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser ingen konflikt her, uttalte en talskvinne for europakommisjonen, ifølge EUObserver.

- Tyrkia setter kun opp en egen plan for reformene.

Syvårsplanen

I går ble utkastet til Babacans annonserte syvårsplan ferdigstilt av Tyrkiske byråkrater og presentert til relevante statlige og ikke-statlige institusjoner.

Planen dekker perioden fra 2007 til 2013 og lister opp lover og direktiver Tyrkia må harmonisere med EUs regelverk. Ifølge Turkish Daily News inneholder planen detaljerte tidstabeller og en oversikt over lovene som må endres for at landet skal oppfylle kravene i de 32 kapitlene i forhandlingsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge rapporten vil Tyrkia i de kommende årene gjøre en rekke vidtrekkende endringer, blant annet relatert til utenlandsk eierskap i tyrkisk media, privatisering i offentlig sektor, administrasjon av statsstøtte og internasjonal finansindustri.

Etter å ha vurdert kommentarer til planens første utkast vil regjeringen legge siste hånd på verket i midten av april.

Europa er største utfordring

Slik Tyrkias regjering ser det er det nå holdninger i EUs medlemsland som representerer den største hindringen til medlemskap.

- Vår vurdering er at EU har en del problemer og at disse ikke er permanente. Klimaet vil bedre seg, og innen den tid vil vi allerede være i en annen situasjon. Vi vil ta tiden til hjelp og gjøre fremskritt, sier Tyrkias utenriksminister Gul til EUObserver.

Sjefsforhandler Babacan forteller ifølge den Tyrkiske dagsavisen Zaman at Tyrkia anser 2014 som et realistisk mål for medlemskap.

- Det er ikke et spørsmål om hvorvidt vi vil være klare for EU, sier Babacan, men om Europa vil være klart for oss.