Mannlige leger tjener 10.000 mer per måned enn kvinnelige leger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannlige leger tjener nesten 10.000 mer enn kvinnelige leger per måned. Dette fremkommer av statistikk som Statistisk sentralbyrå la frem fredag. - Dette er en bekymring for oss, sier Legeforeningen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske lægeforening, her representert med sentralstyremedlem Hilde Engjom, er bekymret for lønnnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige leger. Foto: Den norske lægeforeningDen norske lægeforening, her representert med sentralstyremedlem Hilde Engjom, er bekymret for lønnnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige leger. Foto: Den norske lægeforening

Mens mannlige leger gjennomsnittlig hadde en grunnlønn på 42.043 kroner per måned, var den tilsvarende inntekten for kvinner 38.188 kroner. Det vil si at menn gjennomsnittlig har en grunnlønn som ligger 3.855 kroner over kvinnene per måned.

Differansen blir enda større når en tar med overtidsgodtgjørelse og tillegg. Da tjener mannlige leger 9.858 kroner mer per måned enn sine kvinnelige kolleger.

- Dette er en bekymring for oss, sier sentralstyremedlem i Den norske lægeforening Hilde Engjom til ABC Nyheter.

- I utgangspunktet har vi et lønnssystem som ikke skiller på kjønn, og i den grad det blir et skille kan det skyldes at mannlige leger i større grad får avtalt personlige tillegg, for eksempel ved lederoppgaver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Engjom peker også på at statistikken ikke skiller mellom stillingskategorier, og at lønnsforskjellene i en viss grad kan forklares ved at det er flere kvinner som er i spesialisering mens det fortsatt er en overvekt av menn i overlegestillinger. Hun kjenner ikke tall for lønnsnivået på overlegenivå fordelt på kjønn.

- Men at det er lønnsforskjeller også mellom kvinnelige og mannlige overleger har man sett i Sverige, der kvinner ligger klart under menn, forteller Engjom

- En annen forklaring kan være at kvinnelige sykehusleger velger å jobbe færre ekstratimer.

- Det har også vært viktig for legeforeningen at kvinner ikke skal tape i lønnsutvikling på grunn av fødselspermisjon.

Ifølge Engjom arbeider Legeforeningen aktivt for å rekruttere kvinner til medisinsk ledelse, blant annet gjennom programmet 'Frist meg inn i ledelse'.

Se alle tallene hos Statistisk sentralbyrå.