Meny

Persiabukta: – Uhyre alvorlig situasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis det stemmer at Iran har tatt et britisk skip i arrest utenfor sine egne territorialfarvann, er dette en uhyre alvorlig situasjon, sier Daniel Heradstveit ved Norsk utenrikspolitisk institutt (N

Professor Daniel Heradstveit mener situasjonen i Persiabukta er svært alvorlig etter at Iran tok 15 britiske soldater til fange. Foto: ScanpixProfessor Daniel Heradstveit mener situasjonen i Persiabukta er svært alvorlig etter at Iran tok 15 britiske soldater til fange. Foto: Scanpix

15 soldater fra den britiske marinen ble fredag pågrepet av den iranske marinen i Persiabukta.

Soldatene ble pågrepet da de bordet en iransk båt i Persiabukta fredag formiddag, opplyser det britiske forsvarsdepartementet til BBC.

Det britiske utenriksdepartementet har kalt Irans ambassadør i London inn på teppet og krever at Iran straks utleverer de 15 soldatene.

- Dette kan være et alvorlig brudd på folkeretten, sier Heradstveit, som er professor i internasjonal politikk, til NTB.

Han mener det vil være svært vanskelig for Iran å innrømme at de har tatt feil av territorialgrensene.

- Nettopp fordi det dreier seg om et krigsskip, gjør det situasjonen spesielt alvorlig. Det vil være uhyre vanskelig for Iran, og ikke minst uvanlig, å innrømme at de har tatt feil overfor en fiendtlig nasjon, sier han.

- Men det kan også være britene som har tatt feil. Da er det i tilfelle de som har brutt folkeretten ved å gå inn i iranske farvann, understreker Heradstveit. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus