Meny

Stadig flere klager over kvaliteten ved sykehusene

Stadig flere klager over kvaliteten ved sykehusene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasientombudet får stadig flere klager over forholdene ved sykehusene. Blant pasientene er det en økende etterspørsel etter kvalitet på helsetjenesten.

Oslo (NTB-Pål Mathisen): I løpet av de fire siste årene er det kommet 23 prosent flere henvendelser til pasientombudene i fylkene. En stor del av klagene dreier seg om hvilke rettigheter pasienten har og i hvilken grad sykehusene oppfyller pasientrettighetsloven som har vært virksom i snart seks år.

- Det som bekymrer oss mest er de pasientene som hører inn under psykiatrien og innen rusfeltet. Der opplever vi i stor grad at mange ikke får sine pasientrettigheter oppfylt. I tillegg til statistikkene er det store mørketall i disse kategoriene, sier Petter Holm, leder for pasientombudskollegiet til NTB.

Rus og psykiatri

I årsmeldingen til pasientombudet går det fram at det fra sykehusenes side er en lang rekke mangler i behandling og oppfølging innen rusfeltet.

- Rusmisbrukere får ikke den tverrfaglige, spesialiserte behandlingen de har krav på. Dessuten synes det som om mange pasienter får avslag på nødvendig helsehjelp selv om behovet er omfattende og helsetilstanden tilsvarende dårlig, heter det i ombudets årsrapport. Få rusmiddelbrukere har overskudd til å klage, legges det også til.

- Det er ikke enkelt for en psykiatrisk pasient eller en rusmisbruker å hevde sine rettigheter overfor sykehusene, sier Holm som legger til at det spesielt innen psykiatrien og for rusmisbrukere eller for pasienter som har rusrelaterte sykdommer er vanskelig å få helsehjelp.

Samarbeid

Pasientombudet får også mange klager på at det er mangelfullt samarbeid internt ved sykehusene eller institusjonene og med kommunehelsetjenesten innen psykiatrien.

- Vi ser helt klart at det må gjøres noe innen dette feltet. Også når det gjelder fritt sykehusvalg, ser vi at det er problemer for psykiatriske pasienter, sier Holm til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus