England krever at Iran løslater soldater

Artikkelen fortsetter under annonsen

15 britiske marinesoldater ble fredag pågrepet av væpnede iranere i Persiabukta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene ble pågrepet da de bordet en iransk båt i Persiabukta fredag formiddag, opplyser det britiske forsvarsdepartementet til BBC.

Det britiske utenriksdepartementet har kalt Irans ambassadør i London inn på teppet og krever at Iran straks utleverer de 15 soldatene.

Ifølge britiske myndigheter hadde soldatene gjennomført en rutinekontroll om bord i et iransk skip som befant seg i irakisk farvann, da skipet ble omringet av iranske marinefartøy og eskortert inn i iransk farvann.

Den britiske marinen sier de gjør alt som står i deres makt for å få løslatt soldatene som tjenestegjør på marinefartøyet HMS Cornwall.

Motstridende

Det er foreløpig kommet motstridende opplysninger om hva som egentlig har skjedd. BBCs egen reporter på HMS Cornwall, Ian Pannell, forteller at soldatene akkurat hadde bordet den iranske båten da de ble omringet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mens de var om bord kom flere iranske båter til stedet. Soldatene ble truet med våpen og tatt til fange, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

En fisker som var vitne til hendelsen, har en annen versjon. Han hevder at to fartøyer med soldater fra den internasjonale styrken i Irak gjennomsøkte irakiske og iranske båter fredag morgen i farvannene i Ras al-Beesha området.

- Store iranske båter kom og tok de to fartøyene med seg til iranske farvann, sier fisker.

Reagerer

Det britiske forsvarsdepartementet sier til BBC at soldatene var i ferd med å inspisere et skip som var mistenkt for å smugle biler til Irak.

Også britiske politikere reagerer skarpt på hendelsen.

- Iranske myndigheter må ikke være i tvil om hvilke alvorlige konsekvenser deres handlinger vil ha, sier lederen for Liberaldemokratene, Sir Menzies Campbell. (©NTB)