Meny

Lyn og VIF på samme lag

Lyn og VIF på samme lag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerengas Freddy dos Santos og Lyns Tommy Berntsen er fiender på fotballbanen. Nå er de lagkamerater for Amnesty International.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
Dette er saken de to spillerne er engasjert i: 20 år gamle Delara Darabi sitter nå fengslet i Iran og kan henrettes hvert øyeblikk. I januar i år skal hun ha forsøkt å begå selvmord. Delara ble dømt til døden for et mord da hun var mindreårig, bare 17 år. Selv hevder hun uskyld.
Iran fortsetter å bryte internasjonale forpliktelser om ikke å henrette mindreårige. I dag sitter 24 mindreårige lovbrytere på dødscelle i iranske fengsler.

- Jeg, Freddy dos Santos, støtter Amnestys aksjon mot henrettelsen av Delara Darabi, men bare dersom minst 100 Vålerenga-supportere blir med meg. Jeg utfordrer samtidig Tommy Berntsen og Lyn-supportere til å samle flere underskrifter enn meg, sa Vålerenga-spilleren til DOMINO.

DOMINO er Amnesty i Norges møtested på Internett for aktivister der gode ideer fødes og effektive aksjoner planlegges og settes ut i livet.

Lyn-kaptein Tommy Berntsen tok utfordringen fra dos Santos på strak arm. Han utfordret på samme måte Lyn-supportere til å bli med på aksjonen, men økte antallet med 10 personer.

Fredag 23. mars klokken var stillingen mellom de to engasjerte spillerne 384-173, i favør Vålerenga.

- Det er fint å se at Vålerenga også er størst og best i byen på dette feltet. Denne konkurransen mot Lyn er morsom, men med en alvorlig undertone, sier Freddy til ABC Nyheter.

- Det viktigste her er ikke å vinne denne kampen, men å engasjere folk til å bli med. Jeg har vært medlem av Amnesty i mange år, og det er en glede for meg å stille opp.

Ikke første gang

For kort tid siden kontaktet Amnesty dos Santos med for å høre om han ville bli med på aksjonen. Det sa han umiddelbart ja til, men verken dos Santos eller Berntsen debuterer for Amnesty gjennom denne aksjonen.

- For et par tre år siden ble begge «arrestert» på Øya-festivalen og måtte samle inn hundre underskrifter for å slippe fri. Det var ment som en symbolsk handling, men viste hvordan folk, helt uten grunn, blir satt i fengsel, sier den rutinerte Vålernga-spilleren.

DOMINOS Camilla Andersson er glad for at de to fotballspillerne er med på aksjonen.

- Dette er en hasteaksjon. Allerede førstkommende tirsdag skal vi levere underskriftene til den iranske ambassaden, så det er viktig at folk står på. Både Freddy og Tommy har gjort en god jobb så langt, blant annet gjennom å benytte seg av sitt store kontaktnett.

Underskriftskampen på DOMINO tar slutt tirsdag 27. mars.

Klokken 13.30 møtes Berntsen og dos Santos utenfor den iranske ambassaden for å overlevere underskriftene sammen med konstituert generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

I tillegg til DOMINO-aksjonen har Amnesty i Norge mobilisert sitt SMS-nettverk med over 50.000 aktivister for Delara Darabi. Underskrifter er allerede kommet inn.

Her kan se hvor mange signeringer Freddy dos Santos og Tommy Berntsen har fått.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus