Meny

Fotograf saksøker afrikansk land

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotografen Kelly Fajack saksøker det afrikanske landet Burundi for å ha brukt ett av hans bilder på deres pengesedler uten tillatelse.

Tekst:
Artikkelen er levert av Fotopia.no og skrevet av Christine Tolpinrud. Les hele artikkelen hos Fotopia.

Foto: Dries van der WesthuizenFoto: Dries van der Westhuizen

Frilansfotografen Kelly Fajack var i 2002 på oppdrag i Burundi for en veldedig organisasjon. Under hans opphold tok han et bilde av noen barn på skolebenken som skriver notater. Bildet ble til slutt ikke brukt til dette formål, men ble allikevel publisert på hjemmesiden hans.

I 2006 ble han så gjort oppmerksom på den nye 10.000 burundi franc-seddelen av en amerikansk diplomat. Og det gikk ikke lang tid før han skjønte at det var hans bilde som illustrasjonen på seddelen var basert på. Illustrasjonen er faktisk så godt som identisk med fotografiet, med barnas ansiktsuttrykk som eneste forskjell.

De kontaktet den burundiske ambassaden for informasjon om hvor pengene var produsert, men fikk ingen respons og valgte derfor å saksøke. Men det var ikke penger Fajack var ute etter. Han sier han sannsynligvis ville ha gitt Burundi tillatelse til å bruke bildet hans på seddelen, om de hadde spurt på forhånd.

- Som jeg sa i min rettssak, jeg er ikke ute etter å ta penger fra en fattig afrikansk nasjon. På en måte er jeg beæret over at bildet mitt er på et lite stykke afrikansk historie, sier Fajack til pdnonline.

Men for fotografen er det prinsippet som gjelder, og han har fått nok av slike brudd på opphavsretten som blir stadig mer vanlig.
- Jeg føler at det ikke er noen forskjell på dette og om de kommer inn i huset mitt når jeg ikke er der og stjeler lysbilder.

Hovedsakelig er det firmaet som produserte sedlene han er ute etter, og da han nå endelig har fått vite navnet på dette firmaet, Storbritannia-baserte De La Rue, har han dermed inkludert dem i søksmålet. Dette er sannsynligvis første gangen valuta har vært involvert i en rettssak om opphavsrett.

Se en sammenligning av fotografiet og pengeseddelen på fotografens hjemmeside.

Artikkelen er levert av Fotopia.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus