Meny

OL-kampen: Favorittstempel til ingen nytte

OL-kampen: Favorittstempel til ingen nytte

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø beholder favorittstemplet én uke før Idrettsstyret avgjør hvilken by som blir norsk søker til vinterlekene 2018. Men det blir tøft å slå Oslo, skriver ABC Nyheter-kommentator Dag Vidar Hanstad.
Foto: Scanpix

Trondheims Odd Ustad, Rune Gerhardsen fra Oslo søkergruppe  og Tromsøs Vegard Ulvang venter på idrettsstyrets beslutning. Om en uke faller dommen.

 

Dag Vidar Hanstad

Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet www.sportsanalyse.com

 Det begynner virkelig å dra seg til. Om en uke bestemmer de 12 styremedlemmene i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) hvilken by som skal bli norsk søker - forutsatt at staten kommer med de nødvendige garantier, noe den trolig vil gjøre uansett utfall.

Tromsø var først på banen da Idrettsstyret vedtok å starte 2018-prosessen for snart ett år siden, og har klart å beholde ledertrøyen selv om Oslo og Trondheim har kommet til. På meningsmålingene har man fortsatt betydelig forsprang, og delegasjonen opptrer med stor selvtillit om dagen.

Tromsøs fire «sikre»
Trolig skyldes det en følelse av å ha en rimelig god kontroll på feltet - det vil si de 12 som skal gi sin stemme. Antageligvis regner man med at fire medlemmer er sikre: konstituert president Odd-Roar Thorsen, fordi han var NIF-oppnevnt styremedlem i Tromsø 2014 AS med stort engasjement, Liv Bentzen fordi hun er leder i Nordland Idrettskrets, Geir Solstad fordi han er fra nord, og ikke minst tromsøværingen Jonny Ternlind.

Det registreres at Thorsen opplyser at han har nullstilt seg. Han er for øvrig den eneste som kan komme til å måtte offentliggjøre sitt valg fordi idrettspresidenten har dobbeltstemme hvis to byer havner likt. Da ligger beslutningen hos mannen som erstattet Karl-Arne Johannessen for to uker siden. Nettopp Johannessen var ikke ansett for å være vennligsinnet overfor Tromsø, og på kommentarplass i Nordlys spurte man seg for en tid siden om idrettspresidenten gjorde sitt ytterste for å hindre Tromsø i å få bli søkerby foran OL i 2018.

Sånn sett passet presidentskifte særdeles godt.
I tillegg til disse fire «sikre» trenger Tromsø ytterligere to stemmer. Her hadde NRK en temmelig kreativ teori torsdag da det ble hevdet at de tre som stemte for Tromsø sist (våren 2004) trolig vil gjøre det samme «dersom verken Trondheim eller Oslo har vesentlig bedre søknad enn Tromsø. Det betyr åtte stemmer og flertall».

Dette er ikke bare stryk i matematikk, men resonnementet har en en logisk brist fordi Eva Arnseth (Hedmark), Annicke Bergh Monsen (Hordaland) og Toril Gullaksen (Akershus) ikke hadde andre alternativer enn Tromsø den gangen. Nå er valgmulighetene flere. Og vi tviler sterkt på at de har tilkjennegitt sitt standpunkt for NRK.

Avgjør eget postnummer?
La oss derfor gå ut ifra at Tromsø har de fire «sikre». Hvor havner så de åtte øvrige? Vi kan håpe at de stemmer med hjernen og ikke hjertet, og at de nå bruker tiden godt til å gjennomgå den strengt konfidensielle rapporten fra Martinsen-utvalget som har vurdert søkerbyene ut ifra strenge regler (hvorfor er rapporten konfidensiell?). Å komme frem til den beste søkeren burde være det eneste avgjørende. Hvis vi følger samme logikk som for de antatte Tromsø-patriotene, kan vi imidlertid regne med at lokal tilhørighet har betydning.

Der kommer Trondheim desidert dårligst ut. Inntil i vinter var det én trønder i Idrettstyret, Sverre Fikse Pedersen. Da han trakk seg som leder av NIFs ungdomskomité, ble han erstattet av Karette Wang Sandbu. Hun kommer fra Bekkestua og er nå bosatt i Oslo. Det er også ansattrepresentant Bjørn Omar Evju.

Tre i dagens styre gikk imot norsk søknad sist. Østlendingene Tove Paule, Geir Kvillum og Arvid Sulland tilhørte mindretallet (sammen med Karl-Arne Johannessen og Børre Rognlien) som stemte mot at Norge skulle søke med Tromsø som kandidat. De to førstnevnte skal ifølge Nordlys ikke ha vært med på noen av idrettsstyrets befaringer før jul, noe som er blitt tolket som at de fortsatt er lunkne til OL-søknad. Nærmere sannheten er det nok at forfallene skyldes stort arbeidpress.

Jeg tør ikke tippe hva Paule fra Buskerud og Kvillum fra Asker vil stemme, mens Arvid Sulland vil overraske hvis han ikke går for Oslo - med fartsdisiplinene på Kvitfjell der han sitter som styreformann. Et advokatfirma har sett på habilitetsforhold for både han og de andre styremedlemme, og gitt klarsignal for alle.

Hvem som faller ned på Tromsøs side, er vanskelig å si, men byen trenger altså seks idrettsstyremedlemmer - hvis vi forutsetter at Odd-Roar Thorsen kan komme til å bidra med sin dobbeltstemme. Å gratulere Tromsø allerede nå, er nok for tidlig.

OL-prosessen følges tett på www.sportsanalyse.com

LES OGSÅ DE TIDLIGERE KOMMENTARENE:


Idrettens omdiskuterte meldeplikt


Stort ansvar for Norsk Tipping


Ingen seier for presidentens kritikere


Idrettens tøffeste toppkamp


Viktig for langrenn og Norge


Toppidretten kan bli for ekstrem


Langrenn ut av skyggen


Politisk OL-press mot sin hensikt

Du finner alle kommentarene her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus