Meny

Skarp kritikk mot USAs gjenoppbygging av Irak

Skarp kritikk mot USAs gjenoppbygging av Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs gjenoppbyggingsprogram i Irak blir beskrevet som kaotisk og dårlig styrt i en rapport utarbeidet av USAs generalinspektør for Irak.
Foto:
Amerikanske soldater løper i dekning i et nabolag i Iraks hovedstad Bagdad. Nå kritiseres USAs gjenoppbyggingsprogram i Irak kraftig i en rapport utarbeidet av USAs generalinspektør for Irak. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch (IRAQ) / SCANPIX
Washington (NTB): Generalinspektør Stuart Bowen sier splid og dårlig samarbeid mellom Pentagon og forsvarsdepartementet fører til mye rot, melder BBC.

Bowen la torsdag fram sin rapport for Senatets komité for nasjonal sikkerhet.

Komiteens formann Joseph Liebermann sier milliarder av dollar er blitt kastet bort og at det overordnede målet i Irak er blitt undergravd.

Det amerikanske forsvarsdepartementet hadde aldri en skikkelig plan for å organisere gjenoppbyggingen av Irak etter at de største krigshandlingene var avsluttet, ifølge Bowen.

Under granskingen har han funnet tallrike problemer, blant annet mangel på strategi og dårlig kommunikasjon mellom Pentagon og utenriksdepartementet.

- Alle som har brukt tid på arbeidet med gjenoppbyggingen ser spenningen som eksisterer mellom de to (departementene), sier Bowen.

Kun tre personer ble i starten sendt til Bagdad for å overse bruken av de enorme pengesummene, og ifølge generalinspektøren har det strømmet penger inn til prosjekter der det manglet både personell og opptrening.

Bowen-rapporten har ikke som formål å fordele skyld for feilstegene under gjenoppbyggingen. Men for å unngå at de samme feilene gjentar seg, anbefaler den et tettere samarbeid mellom departementene i framtiden. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus