Meny

Nektet drapstruet kvinne skilsmisse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tysk dommer nektet en mishandlet og drapstruet kvinne skillsmisse, og begrunnet avgjørelsen med at Koranen tillater dette.

Tyskland reagerer med sinne og vantro etter at en dommer i Frankfurt nektet en kvinne umiddelbar skilsmisse tross trusler om vold og drap. Dommeren forsvarte sin begrunnelse med at Koranen tillater dette, og at kvinnen måtte forvente slik behandling når hun giftet seg med en mann fra Marokko.

Dommen møter sterke reaksjoner. Innenriksminister Günther Beckstein i Bayern er en av mange som fordømmer dommerens beslutning.

- Beslutningen er så uakseptabel, at man ikke engang kan begynne å vurdere den som en mulig beslutning i henhold til gjeldende lover og regler. Dette må aldri gjenta seg, sier han i intervju med Spiegel Online.

Langvarig mishandling og drapstrusler

Den 26 år gamle kvinnen søkte om skilsmisse etter langvarig mishandling og drapstrusler.

Hun besluttet å søke om skilsmisse etter at mannen i mai 2006 ble arrestert etter vold mot kvinnen. Ektemannen lot henne ikke være i fred, og truet med å drepe henne og bortføre barna. I oktober søkte hun om umiddelbar skilsmisse for å distansere seg psykologisk fra den umulige situasjonen.

Nektet skilsmisse – begrunnet med sharialov

Kvinnen hadde ikke regnet med å bli nektet umiddelbar skilsmisse, tatt i betraktning at mannen allerede var blitt idømt forbud mot å oppsøke kvinnen. Etter den kontroversielle dommen i Frankfurt vil hun nå bli nødt til å leve ut den ettårige separasjonstiden.

Dommeren begrunnet ifølge Frankfurter Rundschau sin beslutning om å nekte umiddelbar skilsmisse med at de involvertes kulturelle bakgrunn og religion ga mannen rett til å utøve vold mot sin kone.

- I den marokkanske kultur er det ikke uvanlig at mannen utøver sin rett til å slå sin kone, uttalte dommeren.

Hun utdypet sitt argument ved å referere til Koranens sure 4, vers 34, som ofte tolkes i den retning at menn har rett til å slå sine koner. Suren lyder ifølge Bergs norske oversettelse av koranen slik:

«Derfor skal rettskafne kvinner være lydige og bevare det som er hemmelig, fordi Gud ønsker det bevart. De, fra hvem dere frykter oppsetsighet, skal dere formane, gå ikke til sengs med dem og gi dem stryk. Hvis de så er lydige, så forfølg ikke saken. Gud er opphøyet, – stor.»

Mens kvinnens situasjon vekker sympati er det dommerens beslutning om å sette marokkansk kultur, Koranen og sharialov over tysk lov som provoserer mest.

- Loven må være lik for alle, uavhengig av om det dreier seg om en muslim eller en tysker. Alt annet er apartheid eller sharialov, uttaler forfatterinnen Necla Kelek til Spiegel Online.

Dommeren erklært uskikket

- Dette kan ikke aksepteres og må få konsekvenser, krevde blant andre integrasjonsansvarlig Maria Böhmer, ifølge Frankfurter Rundschau.

- Alle kvinner har samme rett til beskyttelse mot vold, uavhengig av bakgrunn, poengterte hun.

Dommeren er nå erklært uskikket og tatt av saken etter at hun ble innklaget for en domstol i Frankfurt, anklaget for å ha ignorert drapstrusler og overgrep.

Tysklands muslimske miljø provosert

Reaksjonene fra det muslimske miljøet i Tyskland er sterke.

- Dommeren burde fulgt tysk lov og ikke tolket Koranen. Vold og mishandling av mennesker, uavhengig av kjønn, er også i islam grunn til skilsmisse, forteller talskvinne for tysklands Sentralråd for Muslimer, Nurhan Soykan, i et intervju med Neuen Presse.

Illustrasjonsfoto forside: Cornelius Poppe / SCANPIX

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus