Meny

Pengesløsing i norskstøttet fond

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen i et norskstøttet hjelpefond som skal bekjempe aids, tuberkulose og malaria, har sløst bort flere hundre tusen dollar på limousiner, gourmetmat og annet luksus. Dette fremkommer i en rappor

Richard Feachems norsktøttede hjelpefond anklages for ekstravagant pengesløsing i ny rapport. Foto: theglobalfund.orgRichard Feachems norsktøttede hjelpefond anklages for ekstravagant pengesløsing i ny rapport. Foto: theglobalfund.org

Fondet, som har mottatt 700 millioner norske kroner siden 2002, har de siste fem årene vært ledet av den britiske professoren i medisin Richard Feachem.

I august i fjor leverte fondets generalinspektør Ibrahim Zeekeh en intern rapport som tok for seg pengebruken knyttet til en konto i den sveitsiske banken Credit Suisse. Rapporten peker på en ekstragavant pengesløsing.

Her er noe av det han anklages for:
- Engangsutbetalinger på 5.000 dollar til sju mellomledere
- 30 utbetalinger for å hjelpe ansatte med å finne bolig
- Han brukte mellom 50 og 100 dollar per person på middager
- Betalte mellom 91 og 930 dollar for leie-limousiner per dag i London, Paris, Roma, Washington og San Fransisco
- Brukte 1.695 dollar på et middagsselskap for 12 personer i det amerikanske senatet

I tillegg har det blitt kjent at han hever svært høy lønn - 320.000 dollar i året, i tillegg til at han får dekket boutgifter med 70.000 dollar per år. Dette er langt mer enn personer i tilsvarende stillinger får.

Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria ble stiftet i 2001 etter at Kofi Annan krevde en umiddelbar respons i forhold til bekjempelse av AIDS.

Ved utgangen av 2006 hadde fondet vedtatt å støtte over 350 programmer i 131 land med til sammen 4,9 milliarder dollar. Norge har siden starten støttet fondet med 700 millioner norske kroner.

- I Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkolose og malaria har vi gått inn med betydelige midler og med aktivt lederskap, fortalte utviklingsministerens statssekretær Anne Stenhammer for et års tid siden.

Den norske regjeringen var vert for fondet så sent som i mars 2007.

Rapporten skapte oppstandelse i fondets administrasjon. De kjente seg ikke igjen i beskrivelsen. Til tross for dette bestemte sekretariatet å inndra flere kredittkort knyttet til den sveitsiske kontoen.

Richard Feachems ordinære femårstermin som sjef er over i mars og franskmannen Michel Kazatchkine overtar da som sjef.

Kilder:
The Boston Globe
Bistandsaktuelt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus