Vurderer forbud mot ekteskap mellom fetter og kusine

Vurderer forbud mot ekteskap mellom fetter og kusine
Vurderer forbud mot ekteskap mellom fetter og kusine
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når fetter og kusine får barn sammen innebærer det en stor risiko før dødsfall og misdannelser, viser en ny rapport. Regjeringen vurderer nå å forby ekteskap mellom søskenbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:

Likestillingsminister Karita Bekkemellem fikk torsdag overlevert rapporten «Inngifte i Norge», som er laget av divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg (t.h.). Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Nesten 44 prosent av alle barn som førstegenerasjons innvandrere fra Pakistan får i Norge har foreldre som er søskenbarn. Disse barna har over dobbelt så stor risiko for spedbarnsdød og misdannelser, konkluderer en forskningsrapporten «Inngifte i Norge», som Folkehelseinstituttet har laget.

1,5 prosent av barna som er unnfanget av søskenbarn dør i mors liv, andelen er 63 prosent høyere enn hvis foreldrene ikke er beslektet. Tallene er basert på registreringer de siste 40 årene.

- Dette er et veldig alvorlig problem som regjeringen vil sette en stopper for. Vi vurderer en rekke tiltak, blant annet forbud, sa barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem til NTB etter å ha fått rapporten av divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg. Hun har ledet arbeidet med rapporten.

Stoltenberg presiserte at omfanget av inngifteekteskap er blitt markant reduserte de siste årene. Andelen ligger under 1 prosent. (©NTB)